Hlavní obsah

ČSSD: Až budeme u moci, reformu zrušíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se vládní koalici podaří prosadit reformu veřejných financí, ČSSD je připravena ji po svém návratu k moci zrušit. Považuje ji totiž za nespravedlivou, poškozující občany i českou ekonomiku. Koaliční kabinet podle socialistů prosazuje zásadní daňové, sociální a zdravotnické změny překotně a chaoticky, bez konzultací s opozicí.

Článek

Sociální demokraté udělají podle místopředsedy a exministra financí Bohuslava Sobotky v příštích týdnech všechno pro to, aby přijetí reforem překazili. Pokud se jim to nepodaří, budou zvažovat ústavní stížnost. Chtějí prozkoumat, zda navrhované platby ve zdravotnictví neodporují Ústavou danému nároku na bezplatnou zdravotní péči.

Dílčí vítězství již má ČSSD za sebou, když na středečním jednání rozpočtového výboru, společně s hlasy komunistů přehlasovala členy vládní koalice a tím doporučila Sněmovně nepřijmout vládní návrh reformy.

"Topolánkův batoh" podle Paroubka sníží životní úroveň 90 procent občanů, vydělají na něm prý jen ti nejbohatší. Podle Sobotky vzroste vinou vládní reformy státní dluh o 400 miliard korun na 1,3 biliónu korun.

Paroubek argumentoval i tím, že reforma nemá podporu veřejnosti a navíc ani sami koaliční poslanci stále neznají její skutečný obsah. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky provází projednávání reformy "neuvěřitelný chaos a zmatek".

Na nutnost reformy ale poukazují ekonomové. Tu chystanou označují spíš jen za malý krůček, měla by být daleko přísnější. Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek se vyjádřil, že reforma je naprosto nezbytná, pokud má česká ekonomika zůstat v dobré kondici. Varoval před návrhy, aby z reformy úplně vypadla její daňová část. Odmítl také tvrzení, že na takto připravenou reformu doplatí většina lidí a vydělají na ní jen ti nejbohatší.

ČSSD nesouhlasí také se snížením mezní sazby daně z příjmu 32 na 23 procent, s limitem pro odvody na sociální a zdravotní pojištění ve výši 80.000 korun hrubého měsíčního příjmu a se zrušením limitu pro uplatňování daňových nákladů při nákupu osobního automobilu, který je nyní 1,5 miliónu korun.

Poslanci se začnou zabývat reformním balíkem příští úterý. Právě ten den chce ČSSD oznámit, jak bude na schůzi dolní komory konkrétně postupovat, uvedl Paroubek. Topolánkova vláda se bude muset vyrovnat nejen s jednotným odporem opozice, ale i s výhradami některých vlastních poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám