Hlavní obsah

ČSSD a ODS už se hádají i o to, kdo má lepší průzkumy

Právo, Jiří Ovčáček, Lukáš Bek
PRAHA

Mezi soc. dem. a ODS se v pondělí rozhořel spor o to, která agentura poskytuje přesnější data o návrzích na řešení ekonomické krize. Šéf ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci kritizoval průzkum agentury Median. Ten ukázal, že lidé hodnotí pozitivně opatření z dílny vládního NERV, na rozdíl od těch předložených šéfem ČSSD.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředseda ODS David Vodrážka

Článek

Paroubek prohlásil, že výsledky Medianu jsou v „příkrém rozporu“ s únorovým průzkumem STEM pro ČSSD. Agentura STEM je přitom podle šéfa soc. dem. „na českém trhu nejlepší“.

Podle průzkumu pro ČSSD tři pětiny voličů nevěří, že je vláda schopna účinně řešit problémy vyvolané krizí. Jen méně než polovina věří, že NERV pomůže vládě čelit dopadům krize.

„Všechna dlouhodobá a krátkodobá opatření, která ČSSD navrhla na řešení hospodářské krize v zemi, se setkávají s vysoce většinovou podporou obyvatelstva, v řadě případů i s velkou podporou voličů ODS,“ uvedl Paroubek. Dodal, že podle průzkumu STEM pro ČSSD věří největší opoziční straně, že je schopna účinně krizi řešit, 58 procent lidí, ODS pak 42 procent.

Vodrážka: Paroubek ztrácí nervy

Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky ztrácí Paroubek nervy z rostoucí obliby ODS. „Kromě médií napadá už i agentury pro výzkum veřejného mínění. Recepty na krizi z dílny ČSSD by zvýšily dluh i nezaměstnanost a potvrzují, co si myslí odborníci i občané – že sociální demokracie je v ekonomických otázkách naprosto nekompetentní,“ napsal v prohlášení Vodrážka.

Paroubkovi vzkázal, že kritizuje Median, kterého se před časem sám dovolával, když soc. demokratům jeho průzkum vyhovoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám