Hlavní obsah

ČSSD a lidovci se předhanějí v regulaci hazardu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma regulace hazardu se stalo předmětem trumfování mezi soc. dem. a lidovci. ČSSD nyní předložila novelu loterijního zákona, která dává obcím a městům do rukou možnost regulovat všechny typy hazardních her. Lidovci, kteří už novelu loterijního zákona předložili, iniciativu ČSSD chválí, ale vyčítají jí, že neobsahuje zpoplatnění hazardu. Ve hře je přitom ještě třetí novela z dílny senátorů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

O předložení změny loterijního zákona v úterý na tiskové konferenci informoval šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl, že chtějí do konce volebního období zlomit „loterijní lobby“, která se podle něj vytvořila ve Sněmovně.

„Problém je zejména, pokud jde o hlasování poslanců ODS,“ sdělil Sobotka. Pod novelu z dílny soc. dem. se přitom podepsal také poslanec KSČM Petr Braný.

Podle poslance ČSSD Pavla Němce je změna loterijního zákona jednoduchá. Cílem je umožnit městům a obcím obecně závaznou vyhláškou výrazněji regulovat všechny typy hazardních her, včetně videoloterijních terminálů.

Zákon by umožnil zrušit staré povolení

Pokud by byla novela schválena, umožní také po přechodné době tří let zrušit povolení na provoz hazardu, která byla státem vydána až do roku 2019. Podle Němce není třeba se obávat žalob, protože i současný zákon umožňuje zasáhnout do již vydaného povolení ve veřejném zájmu.

ČSSD také chce, aby provozovatelé hazardu měli povinnost posílat peníze na veřejně prospěšnou činnost jen subjektům, ke kterým nemají žádný vztah.

Podle Sobotky je jeho strana připravena jednat o podpoře návrhu nejen s komunisty, ale také s lidovci, zelenými a dokonce i s ODS. Nevyloučil totiž, že by se jednotliví občanští demokraté mohli připojit.

Lidovci trvají na zpoplatnění hazardu

Ve hře je ovšem také lidovecký návrh na regulaci hazardu. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda včera na tiskové konferenci na jednu stranu soc. dem. pochválil, na druhou stranu jí kritizoval, že nechce hazard zpoplatnit.

„Jsme rádi, že se ČSSD připojila k naší dlouhodobé iniciativě,“ rýpl si Svoboda s tím, že novelu z dílny soc. dem. podporují. Kvůli tomu, že návrh ČSSD neobsahuje zpoplatnění hazardu, ale jde prý ze strany KDU-ČSL jen o „poloviční radost“. Podle Svobody lidovci v tomto směru nehodlají ve své snaze polevit.

Lidovci navrhují zvýšit platby firem obcím. Za jeden automat mají ročně z dnešních zhruba 70 tisíc korun platit dalších 10 tisíc korun. KDU-ČSL také chce zakázat sázení přes internet a mobil a také reklamy na hazard.

Reklama

Výběr článků

Načítám