Hlavní obsah

ČR vyzve Německo, aby si svůj odpad odvezlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nelegální dovoz odpadu z Německa do ČR je už tématem slovních přestřelek ve vládě. Premiér Jiří Paroubek ve středu obvinil ministra životního prostředí Libora Ambrozka, že opatření proti dovozu nebyla dostatečná a přišla pozdě. ČR také vyzvala německé úřady, aby zajistily odvoz odpadu zpět do Německa.

Článek

Podle Paroubka je problém v tom, že se do kontrol nezapojuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ministerstvo životního prostředí se prý o věc začalo zajímat až po medializaci problému. "Zahajte okamžitě mapování potenciálních center takových černých skládek a vyzvěte s veškerou naléhavostí obce ke spolupráci při ohlašování podezřelých aktivit," píše v dopise Paroubek Ambrozkovi.

Tvrdí také, že Ambrozkovy kroky, kdy začal spolupracovat s německou stranou, situaci neřeší a jsou pouze populární u veřejnosti.

Ambrozek byl dopisem překvapen

Ministr životního prostředí v reakci soudí že hlavní vinu nesou celníci, kteří dovoz dostatečně nekontrolují. Dopis je podle něj nefér. "Překvapení je o to větší, že jsme dnes na vládě jednali velmi věcně a do příštího týdne se má zpracovat návrh postupu," sdělil ve středu Ambrozek.

Nesouhlasí ani s tím, že inspektoři životního prostředí s celníky nespolupracují. "ČIŽP spolupracuje s celníky velmi nadstandardně, nad rámec zákona." Sami inspektoři nemají žádné právo náklady kontrolovat. To je práce celníků.

Svůj odpad si odvezte

Německý odpad obce našly na několika místech v ČR. Asi nejznámnější je skládka v Libčevsi na Lounsku, která už několikrát hořela. Ministerstvo životního prostředí už požádalo úřad v německém Halle, aby odpad z Libčevsi odvezl. Náklady půjdou na firmu, která odpad dovezla.

Vláda také vyzvala premiéra, aby napsal dopis svému protějšku, německé kancléřce Angele Merkelová. Měl by ji požádat, aby na úřady, které za dovoz odpadů zodpovídají, více tlačila a ony jej tak do ČR přestaly dovážet, případně si jej odvezly zpět.

Za dovoz ale mohou spíše čeští podnikatelé, kteří německým firmám nabídnou odvoz odpadků, ty tak mnohdy ani neví, kam odpad putuje. Podnikatelé pak těží z toho, že kamióny se kontrolují jen namátkově a odpadky jsou oficiálně deklarovány jako jiná surovina, například zboží do second handu.

Reklama

Výběr článků

Načítám