Hlavní obsah

ČR vysoudila 38 miliónů za kauzu Diag Human

• Aktualizováno

Česká republika uspěla ve Velké Británii u soudu o náklady vynaložené v kauze Diag Human. Soud jí přiřkl 38 miliónů korun. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

„Tímto verdiktem se nejen znovu potvrzuje, že Česká republika nemá firmě Diag Human platit ani korunu, ale České republice je zároveň přiznán nárok na náhradu nákladů spojených se soudním řízením,” uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

O nákladech sporů rozhodoval tento týden obchodní soud v Londýně. Měl stanovit, kolik má firma České republice zaplatit.

Peníze má zaplatit jak firma, tak její majitel Josef Šťáva, kterého ČR navrhovala jako platící stranu ve sporu zahrnout.

„Celkem tak firma Diag Human i pan Šťáva osobně dluží podle rozhodnutí anglického soudu České republice částku, která dosahuje téměř 1,1 miliónu britských liber, tj. asi 38 miliónů korun, a která se dále v čase bude navyšovat o úrok z prodlení ve výši osmi procent,” uvedl ministerstvo.

Zamotané arbitráže

Firma si ve sporech s ČR nárokovala více než deset miliard korun za údajně překažený obchod s krevní plazmou.

Stát v srpnu 2008 arbitráž s Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala.

V červenci ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že Česko spor s Diag Human po osmnácti letech definitivně vyhrálo a nebude muset platit odškodné deset miliard korun. [celá zpráva]

Podle arbitrů jsou veškeré právní kroky učiněné po roce 2002 neplatné. Tehdy rozhodčí senát určil, že má stát společnosti zaplatit 326 miliónů korun za poškození dobrého jména, což stát učinil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám