Hlavní obsah

ČR opět hrozí záplavy, varují meteorologové

– PRAHA

Meteorologové upozorňují, že silný a vytrvalý déšť může ve čtvrtek a v pátek zvedat hladiny řek. Český hydrometeorologický ústav proto vydal upozornění, které platí od čtvrtečních 12:00 do páteční půlnoci.

Článek

Upozornění na silný vytrvalý déšť platí od čtvrtečních 12:00 do pátečních 18:00 pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský a Olomoucký.

Upozornění na rozvodněné řeky platí od čtvrtečních 14:00 do páteční půlnoci pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský a Olomoucký.

Meteorologové očekávají ve čtvrtek příchod výrazných srážek od Bavorska a Rakouska. Fronta ovlivní zejména počasí v jižních oblastech republiky a meteorologové očekávají denní úhrny srážek 20 až 50 milimetrů, ojediněle na jihu až 70 milimetrů. Zpočátku se mohou ojediněle vyskytnout v odpoledních hodinách i bouřky s přívalovým deštěm, postupně trvalý déšť.

Deště způsobí zvedání hladin řek, nejdříve na jihozápadě území, tedy v oblasti Šumavy, Českého Lesa a Brd, později v oblasti jihu Čech a Českomoravské vysočiny. Přitom mohou být dosaženy během čtvrtka a noci na pátek první nebo druhé stupně povodňové aktivity, ojediněle i třetí stupně povodňové aktivity.

Víkend už bude lepší, v neděli se vyjasní

O víkendu bude pokračovat ústup oblačnosti, takže v neděli už bychom se měli obejít bez přeháněk. Bude se rovněž velmi zvolna oteplovat, avšak k extrémním hodnotám už rtuť teploměru nevyšplhá. Maximální odpolední teploty v neděli a v pondělí by se měly pohybovat mezi 24 a 28 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám