Hlavní obsah

ČR hodlá prokázat, že spor s Diag Human stále trvá

Česká republika se chystá prokázat, že arbitráž s firmou Diag Human zatím neskončila, a rozhodnutí o návrhu na exekuci tří uměleckých děl, v současnosti zapůjčených ve Vídni, považuje proto za neoprávněné. Pokud ČR v odvolání uspěje, bude nárokovat náhradu újmy způsobené exekucí. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud v rakouské metropoli rozhodl, že obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda budou po skončení vídeňské výstavy 29. května zabaveny a převezeny do depozitního skladu. Považoval totiž rozhodčí nález ze srpna 2008 nařizující ČR zaplatit firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy náhradu škody 8,9 miliardy korun za pravomocný. Diag Human se už mnoho let soudí s ČR o náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou. [celá zpráva]

Podle ministerstva zdravotnictví bylo ale v případu zahájeno přezkumné řízení. "Z veřejných informačních zdrojů jasně vyplývá, že rakouský soud čistě formálně posoudil podklady, které mu předložila firma Diag Human, a vyhodnotil je tak, že již rozhodčí řízení v takzvané kauze Diag Human skončilo," uvedl Sršeň. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových sice zatím nesdělil, zda se proti rozhodnutí o exekuci odvolá. Z vyjádření ministerstva zdravotnictví však jasně vyplývá, že to udělat hodlá.

Odvolání bylo řádné, soudí ČR

Podle firmy Diag Human je rozhodčí nález pravomocný, protože se za stát prý odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Konkrétně tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk. Česká republika je přesvědčena o opaku s tím, že odvolání bylo řádné.

Společnost se kvůli sporu s ČR chce obrátit i na další zahraniční soudy s požadavky na exekuce českého majetku. Věří, že stejně jako ve Vídni uspěje. Soud totiž postupoval na základě newyorské úmluvy o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Ta zaručuje, že o vyrovnání ve sporu se státem lze požádat v jakékoli jiné členské zemi úmluvy. Podmínkou však je, že arbitráž musí být již uzavřená a platná.

Tři zapůjčená umělecká díla jsou nyní na vídeňské výstavě s názvem "Dynamik! Kubismus/Futurismus/Kinetismus" v Belvederu. Olej Emila Filly Dvě ženy z roku 1913 pochází ze sbírek Moravské galerie v Brně, obraz Vincence Beneše Tanečnice a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí patří Národní galerii v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám