Hlavní obsah

Covidová čísla jsou před odkládáním povinných roušek příznivá

V České republice bylo v neděli potvrzeno 1395 nových případů nákazy koronavirem. Informoval o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, neboť na webu se v pondělí ráno aktuální data neobjevila. V nemocnicích je s covidem 1146 pacientů, přičemž 116 se jich nachází ve vážném stavu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aktuálních 1395 nakažených představuje po Novém roce (1093 případů) druhý nejnižší počet potvrzených nákaz v tomto roce.

V mezitýdenním srovnání bylo i méně podezření na opakovanou nákazu, v neděli jich laboratoře zjistily 210, o týden dříve přes 300. Denní přírůstky nakažených převážně klesají od začátku února, kdy se dostaly až nad 57 000 případů za den. Již několik týdnů se ale snižuje také zájem o testování.

Dominantním virem vedle koronaviru se v ČR stává chřipka

Koronavirus

Očkovat proti covidu se v neděli nechalo 132 lidí, z toho 112 přišlo pro posilující dávku. Zájem o vakcinaci klesá dlouhodobě. Od prosince 2020, kdy se s očkováním začalo, podali zdravotníci v České republice více než 17,5 milionu dávek vakcíny. Posilující dávku dosud má přes 4,1 milionu lidí.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, laboratoře potvrdily přes 3,86 milionu případů nákazy. S koronavirem dosud zemřelo skoro 39 900 lidí.

Konec roušek ve veřejné dopravě

Kvůli zlepšující se epidemické situaci nebude od čtvrtka už povinné nosit respirátory ve veřejné dopravě. Dýchací cesty si lidé musí nadále zakrývat ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Tuto povinnost by chtěl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zrušit na přelomu dubna a května. Záležet bude na vývoji epidemie.

Od čtvrtka končí povinné respirátory ve veřejné dopravě

Domácí

Ministr lidem o víkendu doporučil, aby respirátory nadále nosili v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám