Hlavní obsah

Covid zasypal svět plastovými krabičkami

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastové krabičky na jídlo z restaurací, bublinkové fólie na balení zboží z e-shopů, igelitové rukavice, roušky, respirátory. Pandemie covidu-19 po celém světě zvýšila poptávku po výrobcích z umělých hmot i množství odpadu. Z něj jen část lze vytřídit a recyklovat, zbytek končí ve spalovnách, na skládkách, část v přírodě, lese či oceánu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Plastový odpad

Článek

Objem světového trhu s plastovými obaly mezi lety 2019 a 2020 rostl v průměru o 5,5 procenta, hlavně v reakci na pandemii, uvedl server Business Wire. Například jen osmitýdenní lockdown v Singapuru navýšil objem plastových obalů z hotových jídel a rozvážených potravin o 1400 tun.

Pražské služby podle mluvčího Radima Many zaznamenaly loni v černých popelnicích meziroční nárůst směsného odpadu o víc než 2000 tun. Na rozdíl od jiných měst objem tříděného plastového odpadu v Praze klesl. To ovšem neznamená, že plastů ubylo.

Francouzská firma vyrábí z použitých roušek pravítka

Koktejl

„Je důležité, kam spotřebitel nakonec tento opad vyhodí. Minimálně ochranné pomůcky musí putovat do černé nádoby na směsný odpad, nikoliv do plastu. A krabičky od jídla jsou často příliš mastné, anebo z pohodlnosti také končí v koši na směsný opad,“ popsal Mana Právu.

Směsný odpad putuje do spalovny Malešice k energetickému využití. Házet výrazně znečištěné krabičky se zbytky jídla do žlutých kontejnerů na tříděné plasty podle mluvčího také není ideální.

Vypij a sněz. Studenti z Prahy vyrábějí unikátní jedlé kelímky

Domácí

Pandemie udeřila v době, kdy politici v řadě zemí vyhlásili válku plastovým odpadům. Jednorázové plasty jako brčka a příbory mají příští rok v EU skončit. Podobné opatření zvažuje i americký Senát.

22. duben: Den Země

„Pandemie koronaviru je specifická, výjimečná situace, kdy je priorita zachraňovat lidské zdraví a životy i za cenu různých obětí včetně dočasně zvýšeného odpadu z medicínských jednorázových pomůcek, jako jsou roušky, respirátory a rukavice. Neomluvitelné ale je, pokud tyto pomůcky končí v přírodě,“ poukázal Jan Freidinger z ekologického sdružení Greenpeace.

Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů a brček

Domácí

Na  22. dubna připadá Den Země, zaměřený na propagaci a podporu ekologie. Hlásí se k němu řada společností i v tuzemsku. „Například u nás ve firmě jsme se úplně zbavili jednorázových kelímků. Zaměstnanci teď mají v práci porcelánové hrnky a na cesty omyvatelné bambusové hrnky, které jsou praktické a stylové,“ řekla Magdalena Souček, šéfka poradenské společnosti EY v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám