Hlavní obsah

Covid lůžek ubývá, ale leží na nich i třicátníci

Právo, Stáňa Seďová

České nemocnice už sice až na výjimky ruší covidová oddělení a těší se na návrat k normálu, ale v nemocnicích je na covid-19 stále ještě léčeno přes tisíc pacientů, z toho více než 200 jich je v těžkém stavu. Znepokojivé je, že mezi nimi přibývají stále mladší ročníky.

Článek

V nemocnicích se podle čtvrtečních dat ministerstva zdravotnictví léčí s covidem 1141 pacientů, v těžkém stavu jich je 213.

„Aktuálně máme hospitalizovaných dvaatřicet pacientů. Tři jsou ve velmi těžkém stavu, jeden je připojen na ECMO (mimotělní oběh) a čtrnáct na jednotkách intenzivní péče. Popravdě jsme doufali, že počty pacientů budou padat trochu rychleji. Stále musíme zachovávat čtyři covidová oddělení, což nás dost omezuje. Nejmladšího pacienta máme ročník 1996, v těžkém stavu je i nakažený narozený v roce 1984,“ řekla ve středu Právu mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Dana Lipovská.

Česko má volná lůžka, Blatný je chce nabídnout okolním státům

Domácí

Ve Fakultní nemocnici Brno, kam se svážely těžké případy z celé Moravy, bylo ve středu 27 pacientů s covidem na standardních lůžkách a 11 potřebovalo intenzivní péči.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze zaznamenávají pozitivní trend. „Nyní máme hospitalizováno 33 covidových pacientů. Denní počty stále kolísají mezi třiceti a pětatřiceti, ale už můžeme současný stav označit za dobrý. V těch největších krizích jsme měli denně 150 až 200 hospitalizovaných s covidem. V současnosti je polovina ve vážném stavu, což je dáno ovšem i tím, že k nám stahujeme pacienty s těžkým průběhem. Jsou to lidé narození v letech 1948 až 1980,“ informovala ve středu Právo mluvčí VFN Marie Heřmánková.

V motolské nemocnici měli ve středu 17 pacientů s covidem, šest v těžkém stavu. Mladší 50 let byli čtyři.

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Domácí

Jen o něco víc jich hlásila Bulovka. „Osmnáct pacientů máme na standardních lůžkách, tři na jednotce intenzivní péče. Na covid léčíme i pacienta s rokem narození 1990, ale u nás je to spíše výjimečné. Průměrný věk současně hospitalizovaných je 67 let,“ sdělila redakci mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Už jen standard

Zatímco velké fakultní nemocnice stále bojují o životy lidí nakažených covidem-19, v některých menších se tím už trápit nemusí. Jedním z nejvýmluvnějších případů je Náchodská nemocnice, která byla při třetí vlně jednou z nejvytíženějších v zemi.

„Covidová oddělení intenzivní péče jsme zakonzervovali. V tuto chvíli máme v nemocnici čtyři pacienty nakažené covidem a všichni jsou na standardních lůžkách,“ řekl ve středu Právu primář zdejšího oddělení ARO Petr Štěpánek.

Nejhůře na tom byla ve středu Opava se 136 nakaženými na 100 tisíc obyvatel v průměru za poslední týden. I zdejší nemocnice si však už mohla oddychnout.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze prosí dárce o krev, dochází zásoby

Koronavirus

„Celkově máme 21 covidových pacientů, tři jsou na jednotce intenzivní péče. Proti předchozím týdnům jde o velký pokles a čísla pořád dál klesají, takže doufáme, že už to půjde jen tímto směrem. Z hospitalizovaných jsou čtyři pacienti nižšího věku okolo čtyřiceti, padesáti let,“ řekla Právu mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Monika Kunčarová.

Počty nakažených jsou ale stále vysoké na jihu Čech. V Českobudějovické nemocnice bylo ve středu hospitalizováno 37 na covid pozitivních pacientů ve věkovém průměru 64 let.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám