Hlavní obsah

Co o 17. listopadu vědí dnešní studenti?

Novinky, Natálie Lošková, dul
Praha

Právě studenti a mladí stáli před třiceti lety u zrodu sametové revoluce, svým protestním pochodem na Národní třídu 17. listopadu 1989 odstartovali dění, jež vedlo ke konci komunistického režimu v Československu. Zeptali jsme se dnešních vysokoškoláků a středoškoláků, jaké mají znalosti ohledně 17. listopadu a zda vůbec vědí, co se tehdy odehrálo.

Zeptali jsme se studentů, co vědí o sametové revoluciVideo: Novinky

 
Článek

„Rok 1989? No, to byla sametová revoluce. Byl to přelom, kdy se studenti vzbouřili proti komunistickému režimu,“ vybavila si hned první dotázaná dívka na otázku, co se stalo 17. listopadu.

„Spojil se národ, že jo, a všichni táhli za jeden provaz pro změnu k lepšímu, pro odchod komunistického režimu,“ zmínil jeden z dotázaných studentů. Další si vzpomněl na tehdejší ikonické zvonění klíči: „Zvonilo se na Václaváku, proti komunismu.“

Polistopadový vývoj hodnotí pozitivně nejvíc lidí

Domácí

Velká část dotázaných si dokázala datum 17. listopadu spojit s koncem komunistického režimu. „To byla revoluce, díky které se svrhl socialistický systém.“ „Revoluce v Česku, zbavovali jsme se totalismu, komunismu,“ zaznělo také.

Někteří si při dotazu na dobu před 30 lety vybavili jen některé části či datum míchali s dalšími událostmi minulého století. „To byla demonstrace studentů, někdo tam i zemřel,“ odpověděla ze skupinky studentů jedna dívka váhavě. „Se tam někdo upálil,“ dodal nejistě další ze skupiny, čímž asi myslel upálení Jana Palacha v lednu 1969 také na protest proti okupaci Československa zeměmi tehdejšího východního bloku.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Další naopak přiznávali, že o sametové revoluci a datu 17. listopadu netuší nic nebo si nejsou schopni v tu chvíli nic vybavit. „Něco mi to říká, ale nevím teď co,“ přiznala se například jedna z dotázaných.

Při delším rozhovoru pak někteří z dotazovaných studentů přiznávali, že moderní dějiny na základních a středních školách nestíhají probírat, s látkou se často končí u 2. světové války. Informace ohledně sametové revoluce tak spíše získali doma od svých rodičů a příbuzných či z médií.

Víc než polovina studentů a středoškoláků, kterých se Novinky ptaly, však dokázala datum 17. listopadu alespoň spojit se sametovou revolucí a koncem komunistického režimu.

Sametovou revoluci před třiceti lety odstartoval vzpomínkový pochod studentů k 50letému výročí uzavření českých vysokých škol nacisty 17. listopadu 1939. Pochod postupně přerostl v protikomunistickou demonstraci, která byla nakonec násilně potlačena na Národní třídě.

Protestní nálada se později šířila i do dalších měst a obcí, masové demonstrace tak postupně donutily komunistickou stranu k předání moci a k odsouhlasení svobodných voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám