Hlavní obsah

Členka antikonfliktního týmu: Lidé ve Varnsdorfu už nevěří ve změnu

Právo, sve, ape

Už pět týdnů se v ulicích Varnsdorfu demonstruje proti zvyšující se kriminalitě a přílivu nepřizpůsobivých obyvatel. Místní lidé nabyli dojmu, že nikdo nemá zájem řešit jejich problémy, tvrdí členka ústeckého policejního antikonfliktního týmu Veronika Hyšplerová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Antikonfliktní tým tvoří prostředníka mezi těžkooděnci a demonstranty.

Článek

Stála při všech varnsdorfských demonstracích v pomyslném nárazníkovém pásmu. Čelem k pulzujícímu davu a za zády s pevně semknutým šikem policistů, tzv. těžkooděnců, připravených k okamžitému zásahu.

„S každou demonstrací přibývá lidí s negativním pohledem na možná řešení. Jejich důvěra v nalezení východiska normálním způsobem opadla,“ popisuje náladu protestujících občanů Hyšplerová, která při každé takové akci tvoří prostředníka mezi oběma skupinami.

Jak vidí další vývoj situace ve Varnsdorfu, se zdráhá odpovědět přímo. Zřejmě jí to velí její pracovní zařazení. Pracuje u policie v Ústeckém kraji jako tisková mluvčí. Jejími kolegy v týmu, který se mezi demonstranty pohybuje v nepřehlédnutelných reflexních vestách, jsou i kriminalisté nebo členové policejní pořádkové služby.

„Nechci spekulovat, jak budou probíhat další demonstrace. Především je potřeba s lidmi mluvit a informovat je i o drobných posunech, které se v této problematice dějí. Například, že proběhly kontroly problémových ubytoven,“ myslí si Hyšplerová a upozorňuje na nebezpečný nešvar, když musí běsnícím demonstrantům uvádět na pravou míru různé nepravdivé fámy o rasově motivovaných napadeních, které se šíří pomocí sociálních sítí a některých médií.

Podle jejích slov je běžné, že demonstranti na antikonfliktní tým křičí a nadávají. Najdou se však i lidé, se kterými členové týmu o problémech diskutují. „Snažíme se jim vysvětlit, že demonstrací téma pouze otevřeli a nyní je řada na místní samosprávě. Problém je, že lidé ve Varnsdorfu už nechtějí dále čekat. Nevěří, že se něco změní,“ tvrdí.

Šluknovsko čekají další demonstrace

Šluknovský výběžek čekají v sobotu další dvě demonstrace. Ve Varnsdorfu by pochod měl začít v půl druhé odpoledne, tentokrát by měl být jeho hlavním požadavkem odchod vedení města. Trasa je naplánovaná z náměstí opět kolem romských ubytoven a zpět. „Demonstrace s pochodem byla řádně nahlášena na městském úřadě,“ potvrdila Právu mluvčí varnsdorfské radnice Romana Macová. Sejít by se mohlo znovu několik stovek místních, mezi kterými přetrvává nespokojenost s řešením situace.

Protest a nesouhlas s prací zastupitelstva chtějí také někteří obyvatelé vyjádřit ve Varnsdorfu před jeho čtvrtečním zasedáním.

V parku Rumburské vzpoury by měl od 15 hodin proběhnout v Rumburku poklidný happening bez jakéhokoli pochodu. Za akcí stojí místní aktivista Josef Mašín, který na mítinku na konci srpna na rumburském náměstí sklidil na rozdíl od politiků bouřlivý aplaus. Podle mluvčí radnice Gabriely Doušové budou přizváni i místní Romové. „Pořadatelé uvedli, že se není čeho bát, má se diskutovat o aktuální situaci na Šluknovsku a práci radnice a vlády,“ řekla Právu Doušová s tím, že ve středu budou jednat s pořadateli i s místním romským sdružením.

Anketa

Věříte, že se situace na Šluknovsku zlepší?
Ano
6,5 %
Ne
93,5 %
Celkem hlasovalo 10572 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám