Hlavní obsah

Člen vedení US-DEU práskl dveřmi

Novinky, Kateřina Perknerová
PRAHA

Podzimní parlamentní dusno předznamenávají i pohyby v politických stranách. Po odchodu Josefa Hojdara z poslaneckého klubu ČSSD, opustil Unii svobody člen jejího republikového výboru a místostarosta Prahy 5 Petr Horák. Důvodem je podle něj to, že vedení US-DEU se neohlíží na voliče, ustupuje tlakům soc. dem. a kormidluje stranu k zániku.

Článek

Místopředseda US-DEU a senátor Jan Hadrava Právu řekl, že původně si o Horákově kroku myslel, že jde o úžeh z vedra. Poznamenal, že Horák, který se stal členem vedení US-DEU letos na jaře, nikoho ze špiček o svém kroku neinformoval. Označil to za blesk z čistého nebe.

Na otázku, zda nejde o první náznak lámání chleba v US-DEU, odtrhnutí části jejího členstva včetně poslanců a nakročení k případné koalici s ODS a lidovci s novým vedením, Hadrava odpověděl: "Jiná koalice by se mohla utvořit až po nových volbách. Nedovedu si představit, že při současném vedení unie by mohlo dojít k nějakým turbulencím proti směru, jakým jsme loni vykročili."

I pro předsedu pražských unionistů Tomáše Vrbíka bylo Horákovo rozhodnutí překvapením. "Nicméně si myslím, že to svědčí o určité náladě některých členů US," dodal Vrbík. Podle něj by se vedení unie mělo Horákovými argumenty vážně zabývat, neboť "speciálně v pražské organizaci US se počínání stranických šéfů v posledním roce nesetkalo vždy s plným pochopením".

Mareš: o dalších odchodech nevím

Předseda unionistů Petr Mareš Právu řekl, že Horák si podle jeho názoru vede zdatně na pražské radnici, kde má řadu velmi pevných kontaktů, které "jsou bohužel pevnější než jeho kontakty na stranu, jež ho na tu radnici poslala". Horák to odmítá s tím, že do pražského zastupitelstva se dostal jako jeden ze dvou unionistů díky velkému počtu preferenčních hlasů a v pátém pražském obvodě kandidoval za Unii pro Prahu 5 na společné kandidátce nezávislých osobností a US. Mareš prohlásil, že neví o nikom, kdo by měl v plánu postupovat stejně jako Horák.

Reklama

Výběr článků

Načítám