Hlavní obsah

Člen pražské ČSSD píše: Zastřelte fašistickou svini Zahradila

Právo, Jan Martinek

Ve sporu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (ČSSD) a prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila, který rozhořel na sociální síti Facebook, to vře. Od osobních invektiv se přešlo až k výhrůžkám likvidací.

Článek

Na facebookovou stránku ministryně práce napsal František Svoboda, který je členem obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 10, že „Zahradil je fašistická nacionalistická svině. Zastřelit!“

Celý příběh začal už ve čtvrtek. Jana Zahradila rozezlilo foto, které Marksová na své stránky umístila: varovala na něm před radikálně pravicovými stranami, které uspěly v eurovolbách, a v té souvislosti připomněla atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. „I demokracie se musí umět bránit,“ píše se na obrázku, na kterém je oficiální logo MPSV.

Podle Zahradila ministryně zneužila hrdinských atentátníků k propagaci svých politických názorů. „Napište sem někdo prosím vás, že paní ministryně je kráva, ať to nemusím psát já sám,“ napsal ve čtvrtek Zahradil na svůj facebook.

Ministryně práce později uznala, že se jedná o její osobní názor a že logo ministerstva se na něm objevit nemělo. V pátek ale napsala na svůj profil následující prohlášení:

„Pan Zahradil mě rozhodně urazit nemůže. Na rozdíl od něj považuji za důležité upozorňovat na sílící vliv politických stran inklinujících k neonacismu. Není to poprvé, co jsem v této souvislosti použila odkaz na 2. světovou válku. Možná se pan Zahradil ozval jako potrefená husa, protože v Evropském parlamentu je členem stejné frakce jako ODS i lotyšská krajně pravicová strana, za kterou byl za poslance v Rize zvolen veterán nacistických elitních jednotek.“

„Dobijeme dlažební kostkou“

A právě na toto prohlášení reagoval Svoboda z pražské ČSSD zmínkou o zastřelení. Doplnil ho další diskutující, na facebooku vystupující pod přezdívkou „Němec Otek“. „Když přijde na střílení, nebudou patrony stačit. Kde nebudou patrony, dobijeme dlažební kostkou,“ napsal.

„Je to samozřejmě nesmysl, já bych nic takového nenapsala,“ zareagovala pro Právo ministryně práce. K přirovnání Zahradila k lotyšským radikálům uvedla, že to bylo jen „takové rýpnutí“.

„Nechápu, co pana Zahradila vyprovokovalo k tak silnému výroku. Ať si uvědomí, že zde jistý Adam B. Bartoš sestavuje seznamy Židů, že můj soukromý telefon a informace o tom, kam chodí moje děti do školy, visí na neonacistických stránkách. Myslím, že bychom spíš měli bojovat proti tomuto,“ řekla Právu Marksová.

Reklama

Výběr článků

Načítám