Hlavní obsah

Člen dozorčí rady liberecké nemocnice se postavil za odvolanou ředitelku

Právo, Barbora Silná
Liberec

Za odvolanou ekonomickou ředitelku Krajské nemocnice v Liberci (KNL) Danku Kaššovicovou se v dopise adresovaném členům dozorčí rady a představenstva, který má Právo k dispozici, v pondělí postavil jeden z členů dozorčí rady Jan Rais. Reagoval tak na vyjádření, které zaslal současný management liberecké nemocnice zaměstnancům a médiím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyjádření, které v pátek odpoledne všichni zaměstnanci nemocnice dostali, pro mě bylo naprostým zklamáním a šokem a také se stalo pověstným jazýčkem na vahách, které mě přesvědčilo o tom, že i ty pasáže dopisu ing. Kaššovicové, které nejsem schopen ověřit, jsou pravdivé, neboť si jinak neumím vysvětlit, proč by management ve své reakci používal tvrzení, která jsou přinejmenším zavádějící a některá dokonce nepravdivá,“ napsal Rais v dopise a dodal, že se management snaží uvést zaměstnance v omyl. „ To je pro mě dostatečným důvodem, abych přestal mlčet,“ shrnul.

Kaššovicová byla počátkem června nečekaně odvolána. Přímým impulsem pro odvolání bylo neplnění příkazů představenstva. Ve svém dopise Kaššovicová poukázala na některé praktiky na hranici zákona jako je nestandardní uzavírání smluv či nehospodárné nakládání s finančními prostředky.

Rozpočet prý předložila

Odvolané ekonomické ředitelky Danky Kaššovicové se Rais zastal a postupně vyvracel důvody, pro něž měla být odvolána. „Navíc, není pravdou, že by ekonomická ředitelka nepředložila rámcový rozpočet a finanční plán. Prezentace, kterou na představenstvu přednesla, obsahovala finanční výhled i rámcový rozpočet. Navíc se nelze zbavit dojmu, že se jedná o zástupný problém, neboť předchozí ekonomická ředitelka, ing. Tanečková, rozpočet nemocnice také nesestavovala a dokázala, že i bez něj lze nemocnici efektivně finančně řídit,“ nastínil Rais.

Také v případě smlouvy na Českou sanitu se odvolané ředitelky zastal a uvedl, že původní smlouva byla uzavřena na čtyři roky „s objemem finančního plnění nad dva milióny korun. Antidatovaná dohoda o ukončení této smlouvy a dvě nově uzavřené smlouvy antidatované ke konci dubna byly rozeslány až dne 10. 6. 2011.“

Kaššovicová podle něho také dojednala v případě licence pro Navision ještě výhodnější podmínky než mělo předchozí vedení. „Ing. Špičková je však odmítla, čímž KNL přišla o dvouprocentní úsporu, což v absolutním vyjádření činí statisícové položky. Argument o úspoře z možnosti měnit rozsah skutečně využívaných licencí neobstojí, neboť počet licencí již byl snížen na minimální mez,“ pokračoval Rais.

Smyšlené cestovní náhrady

Také v případě servisní organizace NELI servis, kterou KNL využívá, potvrdil, že obavy Kaššovicové z prohospodaření prostředků byly opodstatněné. „Cestovní náhrady ing. Mišičky jsou smyšlené, vykazuje opakované cesty do vzdálených měst s dobou trvání po celý den, ačkoli byl prokazatelně z Liberce, v dubnu je v nákladech NELI i odměna realitní kanceláři za zprostředkování nájmu bytu, který ing. Mišičko využívá,“ pokračoval Rais.

Člen dozorčí rady také potvrdil, že nemocnice je skutečně ve schodku 12,5 miliónu korun, jak uvedla Kaššovicová. Vedení nemocnice to ovšem popřelo. „Navíc v loňském roce bylo hospodaření KNL za první čtyři měsíce ve ztrátě 6,8 miliónu korun. Nárůst o více než 80 procent může být jen těžko interpretován jako odpovídající loňskému roku,“ pokračoval Rais.

V závěru svého dopisu podotkl, že neumí posoudit, zda ředitel nemocnice Zdeněk Konrád anebo technická ředitelka Aniko Špičková přišli do KNL se zadáním nechovat se hospodárně. „Nepochybuji o tom, že MUDr. Konrád je výborným neurologem, a věřím, že i ing. Špičková byla ve své předchozí práci profesionálkou – v zájmu naší nemocnice i v zájmu jich samotných je proto prosím, aby se navrátili ke svým původním profesím, a umožnili tak nástup manažerů, kteří nemocnici nebudou škodit,“ uzavřel Rais.

Hejtman: Rais nás vodí za nos

K vleklému případu a Raisově dopisu se vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD).

„Toto je tvrzení proti tvrzení, co napsal pan Rais. Jeho vyjádření jsem četl jen zběžně a myslím si, že mu vůbec nepřísluší. Jeho vyjádření nemají jedinou oporu. Pan Rais nás vodí za nos,“ reagoval pro Právo hejtman, který je rovněž členem dozorčí rady KNL.

Rais je podle něho spojen s některými lidmi z bývalého vedení nemocnice, a proto se snaží postavit za neúspěšnou ekonomickou ředitelku Kaššovicovou.

Další z členů dozorčí rady - europoslanec Robert Dušek (ČSSD) nebyl na svém telefonu k zastižení.

Spory s krajem
Situace v liberecké nemocnici se dramaticky vyhrotila loni na konci roku, kdy začala jednání s majoritním vlastníkem Libereckým krajem o smlouvách na dodávky energií - elektřiny a plynu od centrálního dodavatele.
Bývalé vedení tvrdilo, že je pro nemocnici smlouva nevýhodná, zástupci kraje hlásali opak. V únoru pak bývalé vedení nemocnice v čele s Luďkem Nečesaným rezignovalo a odešlo ze svých funkcí po dohodě s vedením kraje. Nový management nemocnice se ale od samého počátku nemohl shodnout. Vše vyvrcholilo v květnu a první červnový den byla Kaššovicová odvolána z funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám