Hlavní obsah

Čižinský a Piráti ve vedení Prahy 1 končí

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Koalice Praha 1 sobě, Piráti, Zelení pro jedničku a sdružení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), se rozpadá. Po několikaměsíčních sporech v úterý podepsaly strany ODS a ANO právě se spolkem My, co tady žijeme, kam se přidala ještě TOP 09, novou koaliční smlouvu. O sesazení současného starosty Pavla Čižinského bude odpoledne ještě hlasovat mimořádné zastupitelstvo.

Foto: archiv Právo, Právo

Pavel Čižinský

Článek

„Pokud se ti, kteří jsou proti mně, dohodli, tak je to můj konec, to je pravda,“ potvrdil Novinkám svůj konec ve vedení Prahy 1 starosta Pavel Čižinský.

Hejma: Čižinský manažersky selhal

„Konec této koalice i mě osobně nesmírně mrzí, protože jsme projektu věřili. Věřili jsme ve spolupráci s aktivisty a společně s naší zkušeností jsme chtěli vytvořit dobrou synergii. Bohužel nezkušenost se projevila i v neschopnosti řídit chod městské části. Starosta manažersky selhal a došlo k totální destrukci Prahy 1,“ řekl Novinkám na adresu Pavla Čižinského člen STAN Petr Hejma, Čižinského dosavadní koaliční partner.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hejma (STAN).

Čižinský taková slova odmítá. „Chyby děláme všichni, ale tady jde o zachování starých mocenských struktur, které jsme my začali rozkládat. Říct o někom, že je špatný manažer bez nějakých konkrét, je strašně snadné,“ reagoval na výhrady svého nástupce.

Pirátský radní na Praze 1 pohrozil starostovi rezignací

Domácí

Nová koaliční smlouva mezi sdružením My, co tady žijeme, ANO, ODS a TOP 09, kterou mají Novinky k dispozici, zavazuje strany k tomu, aby nejpozději dva měsíce od potvrzení svých pozic vytvořily programové prohlášení na roky 2020 až 2022. Chtějí zároveň navázat i na práci končícího vedení.

„Strany, vědomy si své odpovědnosti za další rozvoj Městské části Praha 1, vyjadřují touto smlouvou společnou vůli spravovat městskou část Praha 1 s maximálním ohledem na potřeby a zájmy jejích obyvatel,“ píše se například ve smlouvě.

Mezi novými radními má být například i bývalý člen rady hl. m. Prahy Karel Grabein Procházka z ANO.

„Mám určitou zkušenost z hlavního města. Budu se snažit navázat i spolupráci s dnešními radními na magistrátu,“ uvedl Procházka, který by měl být radním pro cestovní ruch. Za éry Adriany Krnáčové byl radním pro majetek. Novým starostou se má stát Hejma a jeho zástupcem Petr Burgr (Oba ze spolku My, co tady žijeme).

Čižinský: Návrat starých struktur

„Je to návrat politiků, kteří jsou trestně stíhaní a jsou ve střetu zájmů. Občané jasně řekli, že s jejich dlouholetou vládou byli hrubě nespokojeni. Strany se nijak nezměnily, ani personálně, ani co do střetu zájmů,“ řekl Čižinský s odkazem na střet zájmů premiéra Andreje Babiše, vůči kterému se většina stran nové koalice na celostátní úrovni vymezuje.

„Ty samé strany, které vyčítají Andreji Babišovi, že je trestně stíhán, nyní hodlají vést Prahu 1. Pokud máme tento dvojí metr, tak pro mě tyto strany nemohou být důvěryhodné,“ dodal Čižinský.

Trestí stíhání se týká části minulého vedení, především bývalého starosty za TOP 09 Oldřicha Lomeckého a radního ČSSD Daniela Hodka. Celkově by podle vyšetřovatelů mělo jít o téměř čtyři desítky politiků a úředníků, kteří měli způsobit škodu přesahující 41 milionů korun.

Zastupitelé jsou obviněni z toho, že hlasovali pro prodej bytů za částky, které byly nižší než ceny obvyklé.

Bodeček: Spor mezi dvěma kohouty

Spor v současné koalici se otevřel poté, co si jako první na fungování vedení Prahy 1 stěžoval pražský radní pro majetek David Bodeček (Piráti).

„Otevřený dopis byl signálem k některým úředníkům, že o problémech, které někteří z nich uvedli, víme a zabývám se jimi. Byl jsem rád, že se o něm začalo veřejně diskutovat. Všichni měli snahu záležitosti řešit. To, že je nyní dokument použit jako nástroj pro navazující rozepře mezi dvěma největšími kohouty – Petrem a Pavlem –, je legitimní,“ vysvětlil Novinkám svou motivaci Bodeček.

V Praze 1 se rozpadla koalice vedená Pavlem Čižinským

Domácí

Podle Čižinského byly ale nakonec spory s Bodečkem urovnány, ale zneužil jich právě Petr Hejma. Ten to naopak odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám