Hlavní obsah

Cítím se v pohodě, říká veterinář, který z bahna tahal mrtvou labuť

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, fal

Cítí se naprosto v pohodě a zdravý. Má sice strach, že by se mohl nakazit smrtelně nebezpečnou ptačí chřipkou, ale ví, že k tomu nakonec nedojde. Když uhynulou labuť lovil, dával si totiž veterinář Theodor Pokorný z Českých Budějovic velký pozor.

Článek

"Myslel jsem na to, že může mít ptačí chřipku. Neponechal jsem nic náhodě a ptáka jsem vylovil přesně podle instrukcí tak, abych se jej nedotkl nechráněnou částí těla. Navíc labuť ležela v bahně, nikde nebyl prach, který bych mohl vdechnout a jeho prostřednictvím se případně nakazit," řekl při úterním rozhovoru s Právem Pokorný, který je od zjištění nákazy u uhynulého opeřence pod zvláštním lékařským dohledem.

"Od pondělí chodím pravidelně k doktorce, která mne prohlédne a pokud bych měl například horečku, okamžitě bych si šel lehnout na infekční oddělení českobudějovické nemocnice. V tomto režimu budu asi dvacet dní," uvedl veterinář, který i nadále chodí do práce.

Život se mu v souvislosti s možným nakažením nezměnil. "Jen nám na veterinární správě přibylo více práce. Včera jsem pracoval do deseti večer," dodal.

"Pan Pokorný je naprosto zdravý člověk, který si navíc při odchytu labutě počínal velmi profesionálně. Měl rukavice a další ochranné prostředky. Pod lékařským dohledem je z důvodu prevence stejně, jako kdyby přišel do styku se žloutenkou," konstatoval ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský s tím, že veterinář je jediným člověkem, který s labutí manipuloval. Policista, jenž jej k místu nálezu zavolal, v úterý podepsal, že na opeřence nesahal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám