Hlavní obsah

Císařské lázně budou stát 830 milionů korun

Právo, ČTK, vor
Karlovy Vary

Oprava Císařských lázní v Karlových Varech, které jsou národní kulturní památkou, by měla stát téměř 830 milionů korun. Původní odhad přitom počítal jen s 586 miliony. Stavba tak zdraží proti předpokladům o zhruba čtvrt miliardy korun. Karlovarští krajští zastupitelé realizaci projekt takřka bez diskuse schválili.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Císařské lázně v Karlových Varech.

Článek

„Musí proběhnout větší rozsah restaurátorských prací. Zvýšená částka je právě u těch restaurátorských prací, ale i u stavebních prací. Je to zakázka na 42 měsíců, kde tu cenu musí společnost garantovat, není tam možnost inflační doložky, takže není možné, aby při plnění zakázky došlo ke zvýšení ceny,“ ujišťovala odcházející těhotná hejtmanka Mračková Vildumetzová, že už se cena nebude víc navyšovat.

„Jsem rád, že se začne. Ale nikdo mi nevyvrátí, že zrušením původního tendru, který byl podle našeho názoru v pořádku, jsme přišli asi o 200 milionů korun tím, jak se změnila situace na stavebním trhu,“ komentoval rozhodnutí krajského zastupitelstva opoziční zastupitel a bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Už se mělo opravovat

Původně se měla akce realizovat už před zhruba třemi lety o dvě stě milionů korun levněji, jenže tehdejší nové vedení kraje po volbách tento záměr zrušilo.

Kubise zvolili karlovarským hejtmanem, na post si ale chvíli počká

Domácí

Ačkoli si při přípravě zakázky stavbu prohlédli zástupci jedenácti firem, konkrétní nabídky podaly jen čtyři společnosti. Nabídky se pohybovaly mezi 828 miliony až 932 miliony korun.

Rozdíl nákladů by podle Mračkové Vildumetzové mohl částečně pokrýt vyšší dotací stát.

Vestavba není zahrnuta

Lázeňská budova z konce 19. století se měla začít opravovat už v roce 2016. Tehdy byla odhadovaná cena prací asi 600 milionů korun, a to včetně vestavby víceúčelového sálu. Nové vedení kraje po svém nástupu ale zakázku zrušilo s tím, že nebyla dobře připravená a projednaná s památkáři.

Současný projekt rekonstrukce počítá jen s opravou původní části objektu. Vestavbu koncertního sálu tak, aby nezasáhla do památkově cenných částí objektu, by mělo financovat město Karlovy Vary. Podle usnesení zastupitelstva by na to mělo jít 150 milionů korun.

Celkově by tak rekonstrukce památky, kterou ročně navštíví asi sto tisíc lidí, měla přijít téměř na miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám