Hlavní obsah

Církvím přistanou na účtech první dvě miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stínu sporů o rozsah restitucí a o vzniku nové vlády zinkasuje šestnáct církví v příštích hodinách první splátku z finančních náhrad za nevydaný majetek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pohled z hradu na obec Rožmberk nad Vltavou s kostelem Panny Marie. Ilustrační foto

Článek

Církve a náboženské společnosti dostanou podle informací Práva do konce tohoto týdne na své účty první splátku téměř dvě miliardy z 59miliardové paušální náhrady. Právu to potvrdila mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.

Církve, které se státem uzavřely dohody na základě zákona o majetkovém narovnání, mají dostat nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard navýšených o inflaci. Současně se až na nulu budou sedmnáct let postupně snižovat státní dotace církvím, které ročně činí 1,5 miliardy korun. Církve z nich hradí provozní výdaje, zejména platy duchovních.

Ve středu také přišla zpráva, že do 12. prosince podaly církve a náboženské společnosti 3045 výzev k vydání majetku. S blížícím se datem, kdy možnost podávání žádostí končí, tedy 31. prosincem, se počty výzev zvyšují a úřady týdně evidují několik desítek nových. Celkem církve a náboženské společnosti od počátku roku požádaly o 67 137 pozemků a 820 staveb.

Zeman a Duka ladili dohodu na Hradě

Od podání žádosti začíná plynout půlroční lhůta, do níž by měla podle zákona být uzavřena mezi státem a žadatelem dohoda. V listopadu byly např. uzavřeny dohody s Náboženskou maticí o vydání více než tří desítek pozemků na Mostecku.

Prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka ve středu jednali o dohodě k církevním restitucím na Pražském hradě, která se má týkat formálního vydání některých nemovitostí katolické církvi a následné směně za jiné. Zeman si s Dukou prohlédl, kterých objektů by se dohoda týkala. Smlouva by mohla být hotova do konce roku.

Foto: ti, Právo

Objekty požadované církví

„Prezident s panem kardinálem hovořili o možné dohodě. V jednáních se bude pokračovat na úrovni pracovních týmů,“ řekl ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

V dohodě má být obsažen fakt, že Správa Pražského hradu a kapitula si dotčené budovy navzájem darují. Kancelář prezidenta republiky původně odmítla církevní žádosti o navrácení některých objektů v areálu Pražského hradu mj. kvůli zachování bezpečnosti hlavy státu.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Katolická církev podala žádost o devět objektů v areálu Hradu v sousedství svatovítské katedrály. Dva jiné domy naopak dlouhá léta užívá. Ty by si podle dohody Zemana s Dukou nechala a současně by se vzdala devíti nárokovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám