Hlavní obsah

Církve chtějí od státu 50 let miliardu ročně

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová

S návrhem majetkového narovnání přišla v těchto dnech Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference. Uvažují o roční rentě ve výši jedné miliardy korun od státu po dobu padesáti let. Miliardou ročně se i nyní státní rozpočet podílí na chodu církví.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Vernisáž výstavy o Arnoldově vile (zleva: Jan Hrubý, Miriam Kolářová, Martin Maleček)

Článek

Podle ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD) kardinál Miloslav Vlk nabízí výměnu: rentu za to, že se všechny církve vzdají majetkových požadavků vůči státu.

"Renta by neměla být vyplácena ze státního rozpočtu, ale z hodnoty majetku. Můžeme to chápat jako určitou formu odškodnění. Rozhodně by to církev nechápala jako nějaký milodar, ale jako partnerské vypořádání se státem," prohlásil mluvčí biskupů Daniel Herman.

Dostál však nesouhlasí. "Každý zákon musí být politický průchodný Poslaneckou sněmovnou a musí s ním souhlasit všechny církve. Odpovědně mohu říci, že jak ze strany ODS, ČSSD, tak i KSČM není renta průchodná," prohlásil.

Koalice ve sporu

Ani úterní dvouhodinové jednání koaličních partnerů nedospělo k žádnému závěru. "Lidovci a unionisté upřednostňují rentu. Pokud by neprošla ve Sněmovně, přiklánějí se k řešení formou obecné restituce a až v krajním případě se kloní k výčtovému zákonu," řekl po jednání Právu Dostál.

Ten se schůzky s Jaromírem Talířem (KDU-ČSL) a místopředsedou US-DEU Svatoplukem Karáskem osobně nezúčastnil, zastoupil ho náměstek Zdeněk Novák.

Dostál má k rentě konkrétní výhrady. Touto formou by podle ministra byly exkluzivně financovány jen některé církve. "Stát má konfesní neutralitu, a tak toto řešení nepřipadá v úvahu. Překvapuje mne, že takový demokrat, jako je Karásek, je schopen uvažovat tak partikulárně, že nebere v úvahu církve, které nejsou v Ekumenické radě. Je evidováno celkem 24 církví," zdůraznil Dostál.

Upozornil také, že například muslimové, pokud by během deseti let splnili předepsané podmínky, získají stejná práva jako katolíci či evangelíci. "A z čeho se to bude platit? To je velice nedemokratické," prohlásil.

Rentu nežádají židé a husité

Ministr kriticky poukázal i další okolnosti návrhu. "Ekumenická rada církví nezahrnuje všechny církve a nemá tedy sebemenší právo za ně mluvit. Nemohu ani opomenout, že donedávna kardinál Vlk tvrdil, že nemůže mluvit ani za celou katolickou církev, kde jsou právnickými osobami například řády, které mají jiný názor," podotkl Dostál.

Podle svých slov má doklady o tom, jak řády spadající pod katolickou církev odmítají rentu a upřednostňují výčtový zákon a také již dodaly všechny potřebné doklady.

Prozradil, že rentu zásadně odmítá Federace židovských obcí, Pravoslavná církev či Čs. církev husitská. "Když nebude stoprocentní shoda všech církví, nelze řešit problém rentou, protože stát nemůže platit církve rozličnými způsoby," upozornil ministr.

Dostál naopak nedávno navrhl řešit majetek zákonem výčtovým i obecně restitučním. Narazil však u katolické církve. Ta chce majetek za 100 miliard Kč.

"Výčtový zákon (se soupisem konkrétních položek) by bylo obtížné solidně sestavit. Vzhledem k tomu, že v minulé době bylo s tímto majetkem nakládáno různě, je velké nebezpečí, že by takový zákon mohl mít spoustu chyb," citovala ČTK kardinála Vlka.

Skandální chybou v 90. letech bylo vydání nové budovy Národního divadla řádu voršilek. Ty objekt získaly neoprávněně poté, co jej federální poslanci zařadili do zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám