Hlavní obsah

Církevní restituce podpoří všichni poslanci ODS, věří Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prioritou pro nejbližší měsíce je prosazení vyrovnání s církvemi, usnesla se v pondělí výkonná rada ODS. Předseda strany a premiér Petr Nečas přitom čeká, že návrh podpoří všichni poslanci jeho strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

"Je to vládně a koaličně dohodnutý kompromis. I podle koaliční smlouvy vládně a koaličně dohodnutý kompromis dostává podporu od všech koaličních poslanců," řekl Nečas po jednání výkonné rady. Věří prý a vůbec nepochybuje, že všichni poslanci ODS se budou chovat zodpovědně. Sněmovna bude o restitucích hlasovat zřejmě na blížící se červnové schůzi.

Podle dnešního usnesení vedení občanských demokratů restituce církevního majetku umožní uvolnit dlouhodobě zablokovaný majetek obcí a měst. "Postupně také umožní církvím, aby od státu plně převzaly financování platů duchovních," uvedla výkonná rada.

Poslanecký klub ODS o církevních restitucích, jejichž podobu tvrdě kritizuje opozice, jednal v polovině května. Tehdy se zdálo, že radikální odpůrci vládního návrhu v ODS nejsou, někteří poslanci ale chtěli například návrh upravit tak, aby při vydávání majetku musely církve jednoznačně prokázat, že ho původně vlastnily. Vnitrostranický kritik nynějšího stranického vedení Petr Tluchoř tehdy řekl, že debata na klubu byla věcná a poslanci si věc především vysvětlovali.

Podle vládní dohody s církvemi a následného návrhu zákona by církve měly dostat asi polovinu někdejšího majetku zhruba za 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další pak náhradu 59 miliard korun během 30 let, k této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Kardinál a bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk přitom míní, že církve by možná mohly udělat gesto a nabídnout vládě dočasný odklad splátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám