Hlavní obsah

Církevní restituce by se neměly odkládat, zopakoval Nečas po schůzce s papežem

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Premiér Petr Nečas se v pátek sešel s papežem Benediktem XVI. v jeho knihovně ve Vatikánu. Předseda vlády strávil s hlavou katolické církve zhruba dvacet minut v soukromém rozhovoru. Po schůzce se státním sekretářem kardinálem Bertonem na dotaz novinářů odmítl možnost odložení restitucí kvůli ekonomické krizi.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Premiér Petr Nečas se sešel ve Vatikánu s papežem.

Článek

Na dotaz Práva, zda se Vatikán například nevyslovil pro odložení církevních restitucí, premiér odvětil, že návrh zákona narovnává vztahy mezi státem a všemi církvemi, nejen katolickou, a že vede k odluce mezi státem a církvemi.

„Mizí naprosto nesmyslný stav, kdy duchovní jsou v podstatě placeni jako státní úředníci. Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu je návrh zákona výhodnější pro české veřejné rozpočty, než stávající stav. Vázat to tedy na nějakou ekonomickou krizi, když je to navíc řešení na třicet let... Nikdy nevíte, co bude za deset patnáct let, to bychom zákon neodstartovali nikdy. Čili si myslím, že by toto nebyla dobrá cesta,“ řekl Nečas.

Jako dar papeži přinesl kopii strahovského evangeliáře z 9. století, od papeže Nečas dostal pero. "Mám pro vás pero pro podepisování dokumentů," řekl premiérovi papež.

Premiér se poté sešel ještě s vatikánským státním sekretářem, kardinálem Tarcisiem Bertonem. Večer svou návštěvu Vatikánu ukončí zahájením koncertu při příležitosti zahájení příprav na 1150. jubileum příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám