Hlavní obsah

Cikrt: David byl odvolán kvůli rozdílným pohledům na rozvoj léčebny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodem odvolání Ivana Davida (ČSSD) z funkce ředitele bohnické psychiatrické léčebny jsou podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta rozdílné pohledy na další rozvoj ústavu. David skončil v úterý, ministr Tomáš Julínek (ODS) ve středu jmenoval jeho nástupcem vedoucího sexuologického oddělení léčebny Martina Hollého.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ředitel psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David

Článek

Konkurz se konat nebude. David zůstává v managementu léčebny. Řekl, že jako ředitel pracoval tři roky s maximálním nasazením a domnívá se, že dokázal maximum možného. "Připouštím, že někdo na to může mít jiný názor nebo upřednostňovat jiné priority. Respektuji rozhodnutí ministra," řekl. David vedl léčebnu od května 2005.

Stínový ministr ČSSD David Rath vidí za odvoláním mstu za to, že David je členem sociální demokracie. Hospodařil prý dobře.

"Důvodem jsou rozdílné pohledy ministra a odvolaného ředitele na další rozvoj léčebny v rámci reformy zdravotnictví," řekl Cikrt. Odmítl spojovat odvolání Davida s jeho členstvím v ČSSD a také s jakýmkoli případným konfliktem.

David loni v červnu výrazně omezil činnost bohnického Centra krizové intervence, způsobovalo prý léčebně ztrátu 3,5 milionu ročně. Většinu činností centra zdravotní pojišťovny nehradí. Jeho krok vyvolal nesouhlas některých odborníků. Ministerstvo zdravotnictví ale tehdy Davidův postup schválilo. Podobné služby jako CKI poskytuje středisko RIAPS provozované magistrátem.

"Je to klasicky msta ministra Julínka, protože Ivan David je členem ČSSD," řekl  Rath. Podle jeho informací vedl David nemocnici dobře, léčebna hospodařila dobře, rekonstruovaly se provozy a nebyly stížnosti pacientů ani problémy s personálem. "Myslím si, že k odvolání není žádný racionální důvod mimo důvodu politického, ministr Julínek likviduje lidi z jiných politických stran," prohlásil Rath.

Podle Cikrta ale Rath "vidí bubáky, kde nejsou". Jednání s odvolaným ředitelem bylo podle mluvčího korektní. "Žádné pochybení mu nebylo vyčteno, počítáme nadále se spoluprací s ním," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám