Hlavní obsah

Cikány už nemám kam dávat, řekla prý senátorka z Ostravy

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Rasistické výroky vůči Romům má mít na svědomí senátorka a starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (nez.). Nahrávku s tvrdými názory získalo a na svých internetových stránkách zveřejnilo občanské sdružení Romea.

Článek

Na zvukovém záznamu, který podle sdružení pochází z veřejného jednání bytového odboru na radnici z 15. srpna 2006, se hovoří o stížnostech na sestěhování Romů do místní kolonie zvané Bedřiška.

Janáčková v něm například říká: "Nesouhlasím s jakoukoliv integrací cikánů, bohužel, jsem rasistka. Vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno...klidně to budu křičet do celého světa."

Záznam si můžete poslechnout ZDE

O kus dále senátorka někomu vysvětluje, že Romy nemůže nikam jinam umístit. "Chápu, že je to vůči vám nespravedlivé, ale já už ty cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela jenom mít ten dynamit a odstřelit je...".

Na jiném místě hlas, který podle sdružení patří tehdejšímu místostarostovi Jiřímu Jezerskému, zase prohlašuje: "Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat."

Politici si výroků nejsou vědomi

Janáčková chce nejprve nahrávku slyšet a teprve poté se vyjádří. "Nejsem si vědoma, že bych něco takového prohlásila," řekla.

Jezerský si také počká na zvukový záznam. Připustil, že vloni v srpnu se uskutečnilo jednání s nespokojenými občany Bedřišky. "Nahrávku pořídil jeden z nich. Počítač mám v opravě, takže jsem nahrávku ještě neslyšel. Nevím, že bych něco takového říkal. Za důležitější však považuji, že se na Bedřišce snažíme zkulturnit bydlení," uvedl.

Sdružení zvažuje trestní oznámení

Koordinátor projektů sdružení Romea Adam Pospíšil je o pravosti nahrávky přesvědčen. "Záznam jsme získali od anonymního zdroje prostřednictvím jednoho člověka blízkého ODS. Podstatnější je však obsah nahrávky," uvedl Pospíšil a přiznal, že ho tvrdost slov překvapila.

"Víme, že politici často v soukromí volí ostrá slova, ale aby se někdo takto vyjadřoval na veřejném jednání, to nás opravdu zaskočilo. Pravděpodobně podáme trestní oznámení," dodal Pospíšil.

O rozšíření zvuku se postarala ODS

Informaci o zveřejněné nahrávce rozeslalo i ostravské sdružení ODS. Za rozšířením jsou zřejmě červnové události, kdy se Janáčkové a dalším opozičním zastupitelům podařilo díky hlasu zastupitelky ODS Dagmar Stachové odvolat starostu Romana Michniaka (ODS) i další radní z koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Vzápětí zvolili novou radu v čele s Janáčkovou. Mariánskohorská ODS poté Stachovou a další čtyři občanské demokraty, kteří vystoupili na podporu Janáčkové, vyloučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám