Hlavní obsah

Chystá se razie na restaurace. Tisíce policistů prověří, kde děti dostanou alkohol

Právo, Oldřich Danda
Aktualizováno

Od pátku až do konce roku musí všichni majitelé a provozovatelé barů, restaurací a diskoték v celém Česku očekávat kontrolu. V pátek se podle ředitele pořádkové policie Martina Hrinka rozjede nejmasivnější kontrolní akce, která má odhalit zařízení, v nichž dostanou alkohol i děti a mladiství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Několik tisíc policistů v několika stovkách provozoven udělá důkladnou kontrolu. Nejedná se o šikanu provozovatelů, ale o aktivní prevenci s cílem zabránit nalévání alkoholu,“ řekl Hrinko. Na kontrole se kromě policistů budou podílet živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, hasiči, celníci, hygienici či zdravotníci.

Policie ohlásila celou akci dopředu, aby se provozovatelé poté nemohli vymlouvat. „Nebudeme kompromisní, tudíž při udělování pokut půjdeme na samou horní hranici udělení sankcí,“ doplnil Hrinko.

Pokuta až 15 tisíc

Na místě mohou udělit policisté pokutu ve výši až pět tisíc korun, ve správním řízení jsou to tři až 15 tisíc korun. Inspektoři také mohou některé bary či diskotéky na několik dní zavřít. Podle náměstka ministra obchodu a průmyslu Karla Novotného pracovníci živnostenských úřadů, kteří budou policisty doprovázet, mají pravomoc v případě rozsáhlejších přestupků dokonce na čas hospodu či bar zavřít.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila vévodí čeští mladiství evropským žebříčkům ve zkušenostech s alkoholem. Například 94 procent patnáctiletých už někdy alkohol ochutnalo a 79 procent šestnáctiletých pije alkohol častěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám