Hlavní obsah

Chyba v loterii: ministerstvo řeší fiktivní výhru 286 miliónů

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Když si v noci ze 3. na 4. srpna slovenský návštěvník hotelu Bavor ve Strakonicích vybíral svou zhruba čtyřtisícovou výhru z automatu, nevěřil zřejmě svým očím. Terminál tzv. centrálního loterijního systému mu totiž podle informací Práva vytiskl stvrzenku na neuvěřitelných 286 miliónů korun. S požadavkem na vyplacení rekordní sumy však u ministerstva financí neuspěl. Místo toho teď resort prověřuje, jak mohlo k takové chybě dojít.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

"Do doby, než se to vyšetří, jsme tento týden celý systém dočasně zastavili," potvrdil šéf ministerského odboru Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Petr Vrzáň, který zdůraznil, že nešlo o žádnou výhru, nýbrž o chybu systému. Doplnil, že pozastavení se týká celkem 520 terminálů po celé republice.

Firma Apex On-line, která výherní systém Apex Multimagic provozuje, se včera nechtěla k průběhu nestandardní sázky vyjádřit. "Bez souhlasu sázejících nejsme oprávněni podávat jakékoliv informace," řekl Právu jednatel společnosti Petr Zámečník.

Zda za vytištěním chybné stvrzenky stojí selhání celého systému, nebo jde o chybu tiskárny přímo v terminálu, podle něj zatím není jasné. Podotkl, že v současné době je v této souvislosti vypracován znalecký posudek.

"Terminál zkrátka provedl nestandardní operaci a je potřeba zjistit, z jakého důvodu," řekl k tomu Vrzáň. Ministerstvo už podle něj nicméně vyloučilo, že by v případu šlo např. o praní špinavých peněz.

"Vzhledem k tomu, že jsme i v minulosti zcela transparentně spolupracovali se všemi kontrolními orgány, tak jsme rozhodnutí ministerstva o dočasném přerušení provozu celého systému akceptovali. Domníváme se ale, že celé šetření mohlo probíhat během jeho reálného provozu. Jsme přesvědčeni, že systém splňuje zákonné podmínky a umožňuje řádné provozování," dodal k tomu Zámečník.

Jaké ztráty jeho firma kvůli zastavení jinak velmi spolehlivého výherního systému utrpí, nechtěl přiblížit. Dá se však předpokládat, že půjde o několik miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám