Hlavní obsah

Chtěl pomáhat, proto se vrátil do Iráku, řekl spolužák padlého generála

Právo, Miloslav Hradil

Jako na příjemného, solidního člověka vzpomínají v Olomouci na kurdského brigádního generála, lékaře s českým občanstvím Rezgara Sivejlího Rašída (58), který v neděli padl v Iráku, ti, kdo jej znali jako studenta zdejší Lékařské fakulty Univerzity Palackého i z pozdější praxe, kterou v Československu vykonával.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdští pešmergové s tankem při bojích s Islámským státem u vesnice Bujuk Jeniga

Článek

„Vrátil se do Iráku, protože vnímal, že jej tam Kurdové potřebují. Chtěl pomáhat, bohužel jej to stálo život. Je mi to hrozně líto,“ řekl Právu v úterý někdejší student olomoucké lékařské fakulty a známý padlého důstojníka Imad Hamdanieh.

„Všechny válečné konflikty jsou z podstaty tragické. V případě smrti našeho absolventa Rezgara Sivejlího Rašída vidíme, jak je současný svět provázaný a že vzdálená válka zasahuje až do našeho nejbližšího okolí. Generál doktor Rašíd mimo jiné zachraňoval a ošetřoval raněné v první linii a Univerzita Palackého vzdává čest jeho památce,“ uvedl rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller.

Rašíd padl 29. května na frontě u iráckého Mosulu u vesnice Muftí v době, kdy se konala rozsáhlá pozemní operace proti Islámskému státu. Účastnilo se jí asi 5500 kurdských pešmergů a mělo jít o přípravnou operaci před dobýváním Mosulu. Před lety uprchl Rašíd z Iráku kvůli perzekuci Kurdů režimem Saddáma Husajna a v roce 1988 absolvoval medicínu v Olomouci. Později se vrátil do Iráku.

„Studovali jsme spolu, nebyli jsme sice ve stejném ročníku, promoval o rok později než já, ale znal jsem ho dobře. Má tady i dceru a po studiích tady i nějakou dobu pracoval. Byl to velice příjemný a solidní člověk, jako Kurd byl velmi zainteresován v kurdské otázce. Říkal, že musí pomáhat svým lidem,“ konstatoval Imad Hamdanieh, který v Olomouci působí jako gynekolog na zdejší poliklinice.

Chtěl vybudovat nemocnici

Jedním z plánů Rašída podle něj bylo vybudovat v Kurdistánu vojenskou nemocnici.

„Byl aktivní v rámci tamního zdravotnictví i ve vztazích s Českou republikou. V pozici vojenského lékaře do České republiky posílal zraněné z válečného konfliktu, například s těžkými popáleninami,“ zdůraznil Hamdanieh.

Na svého otce jako na hrdinu vzpomíná i jeho česká dcera Zuzana. „Pro mě byl vším. Dala bych za něj život. Byl to nejlepší muž, jakého jsem kdy poznala. Jezdil za mnou jednou ročně na měsíc až dva, staral se o mě. Ještě minulý týden jsem mu psala, jak je mi smutno. Asi to bylo tušení,“ řekla šestadvacetiletá Češka serveru Reflex.cz.

V iráckém Kurdistánu po něm zůstaly ještě další dvě děti – devítiletý syn a osmiletá dcera. „Vždycky říkal, že chce, aby jeho mladší děti taky vystudovaly tady, v Česku,“ dodala Zuzana.

Související téma

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdsko-arabské jednotky se chystají na Rakku

Rašíd podle dostupných informací v poslední době působil jako vojenský lékař, chirurg v Irbílu (centru iráckého Kurdistánu) a velitel kurdské zdravotnické jednotky rychlé pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám