Hlavní obsah

Chřipka udeřila. Hrozí epidemie

Chřipka udeřila v posledních dnech téměř na celém území republiky. Některé kraje jsou na prahu epidemie, nemoc si už navíc vyžádala tři lidské životy. Konkrétně v Kraji Vysočina si vynutila zákaz návštěv na lůžkových odděleních několika zdravotnických zařízení. Návštěvy pacientů hodlá zakázat i nemocnice v Českých Budějovicích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jako první vyhlásili toto opatření už v předvečer Štědrého dne v nemocnici v Třebíči, od středy 28. prosince se přidaly nemocnice v Jihlavě, v Pelhřimově a v Havlíčkově Brodě. Posledně uvedená se pro návštěvníky zavře dnes, stejně jako havlíčkobrodská psychiatrická nemocnice.

Minulý týden zemřeli na Vysočině v důsledku onemocnění chřipkou 79letý muž z Třebíčska a 67letý muž ze Žďárska, v pondělí do statistiky přibyla 75letá žena z Jihlavska. Údaje krajských hygieniků z tohoto týdne hovoří o 1461 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Českobudějovická nemocnice kvůli nárůstu chřipkového onemocnění v regionu zakáže návštěvy pacientů od 1. ledna. Počet lidí s akutní respirační infekcí v Jihočeském kraji se zvýšil na 1126 případů na 100 000 obyvatel. Zákaz návštěv v nemocnici platí pro všechna oddělení.

Na prahu chřipkové epidemie je také Olomoucký kraj, kde podle údajů vzrostl minulý týden počet těch, které postihla akutní respirační infekce, proti přecházejícímu týdnu o 36 procent.

„Co do růstu nemocnosti jsme se dostali na první místo v republice,“ řekla Právu ve čtvrtek ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouci Růžena Halířová. Na konci minulého týdne bylo v Olomouckém kraji 1809 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Když má doktor volno, musí se na pohotovost

Také na severu Moravy a ve Slezsku zaznamenali hygienici vzestup akutních respiračních onemocnění. Nejvyšší nemocnost je u předškoláků a hlavně na Ostravsku, Opavsku a Bruntálsku. Zvedl se i počet pacientů ošetřených na pohotovostech. Krajská hygienička Irena Martinková však upozornila, že to může být způsobeno i tím, že během svátků si vybírají praktičtí lékaři dovolené, a proto nemocní lidé navštěvují více pohotovosti.

Karlovarském kraji bylo ke včerejšku potvrzeno pět případů chřipky, při kterých byli pacienti hospitalizováni v nemocnicích. „Pokud jde o akutní respirační infekce, byl zaznamenán pokles o téměř 25 procent,“ řekla Právu Michaela Zajíčková z protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice.

Ústeckém kraji chřipka nejvíce řádí na Litoměřicku, kde byl před začátkem prázdnin překročen epidemiologický práh. Hygienici zaznamenali přes dva tisíce především dětských pacientů na sto tisíc obyvatel. Ladislava Matějíčková z litoměřického pracoviště krajské hygieny uvedla, že řada lidí léčí během prázdnin příznaky chřipky po svém doma a k lékaři mohou jít až po Novém roce. Dodala, že jeden pacient skončil na jednotce intenzivní péče.

Hlavně předškoláci

Hygienici v Královéhradeckém kraji evidují 1070 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel, což je srovnatelné s předcházejícími roky. „Nejvíce nemocných je tradičně mezi dětmi do pěti let, za celý kraj máme hlášen jeden případ závažného průběhu onemocnění chřipkou,“ uvedla pro Právo Veronika Krejčí z hradecké krajské hygienické stanice.

Libereckém kraji onemocnělo na vánoční svátky chřipkou 1367 osob na sto tisíc lidí, což byl zhruba celorepublikový průměr. „V tomto týdnu se však dá na základě zkušeností z předešlých let předpokládat pokles nemocnosti, který bývá způsobený vánočními prázdninami,“ dodala Krejčí.

Plzeňském kraji budou mít hygienici aktuální čísla až v pátek. „Podle posledních údajů z minulého týdne počet nemocných spíše klesal, ale může to být  tím, že si řada lékařů brala dovolenou,“ informovala Marcela Hájková z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Ani na jižní Moravě chřipka zatím neřádí. Na sto tisíc obyvatel regionu připadá zhruba 1400 pacientů, přičemž většinu z nich trápí spíše než chřipka onemocnění horních cest dýchacích.

„Lidé si užívají svátky doma, a kdo je nemocný, vyleží se. Předpokládáme, že situace bude klidná do konce příštího týdne,“ řekla Právu Renata Ciupeková z protiepidemického odboru brněnské krajské hygienické stanice.

Pohotovost v pohotovosti

„Počet hlášených onemocnění akutních respiračních infekcí dosáhl ke konci minulého týdne v Praze úrovně počínající epidemie,“ uvedla pro Právo Pavla Svrčinová z pražské hygienické stanice. Pohotovost podle ní zaznamenala výrazný vzestup počtu ošetřených pacientů o více než polovinu proti běžné situaci. Také výdej protichřipkových léků v pohotovostních lékárnách zaznamenal výrazné navýšení proti předchozím týdnům.

Ve Středočeském kraji není zatím situace natolik kritická, aby byl vyhlášen zákaz návštěv v nemocnicích. Vakcín proti chřipce je dostatek, ale lidé o očkování nemají zájem. „Nápor nemocných lze očekávat příští týden, kdy se lidé vrátí z dovolených a děti nastoupí po prázdninách do škol,“ řekla Právu Dana Taclová ze středočeské hygienické stanice.

Anketa

Chodíte do práce s chřipkou?
Ano
78,3 %
Ne
21,7 %
Celkem hlasovalo 4951 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka během této sezóny zabila 84 lidí

Na chřipku zemřelo v České republice od loňského září do letošního května 84 lidí. Státní zdravotní ústav zveřejnil data na webu tento týden s tím, že Česko je...

Bylinkové recepty na chřipku a nachlazení

Mlhy, plískanice, chladno, zkracování dne. To všechno působí na snížení fyzické a psychické odolnosti a vytváří vhodné prostředí pro nastuzení, virózy...

Výběr článků

Načítám