Hlavní obsah

Chřipce v Česku každý rok podlehne 2500 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipce ročně podlehne v Česku zhruba 2500 lidí, většinou jde o seniory, zcela výjimečně o mladší oslabené lidi, například těhotné ženy. Podle odborníků je v ČR proočkovanost populace na úrovni sedmi procent. Světová zdravotnická organizace (WHO) chce, aby byla do roku 2010 očkována alespoň třetina populace. Oznámil to epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Článek

Teoreticky by podle lékaře Cyrila Muchy letos mohla po roční přestávce přijít opět lokální epidemie, nelze ji však s jistotou předpovědět. Nejohroženější kategorií by v případě jejího vypuknutí byli senioři. Právě ti tvoří většinu z dvou a půl tisíce lidí, kteří každoročně chřipce v ČR podlehnou.

Lokální epidemie chřipky zaznamenali epidemiologové naposledy na přelomu roku 2006 a 2007, tehdy nejvyšší nemocnost dosáhla hodnoty 2 500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. V sezoně 2004 a 2005 vystoupala nemocnost až na počet 3 000 na 100 tisíc obyvatel.

Podle lékařů je očkování proti chřipce vhodné zejména pro lidi starší 65 let, kardiaky, diabetiky a osoby s chronickými onemocněními. O očkování dětí do dvou let rozhoduje jejich ošetřující lékař.

Očkování není vhodné pro všechny

Přestože jsou komplikacemi ohroženy těhotné ženy, nedoporučuje se očkovat budoucí matky, zejména v prvním trimestru těhotenství. "Nejsem příznivcem masového očkování všech proti všemu, nemusíme proti chřipce očkovat celou populaci," řekl Roman Prymula z České vakcinologické společnosti. Zdůraznil, že očkování proti chřipce navíc nezabrání nachlazení a respiračním nechřipkovým onemocněním.

Vakcína se v lékárnách prodává za cenu kolem 180 korun na základě lékařského předpisu. Její aplikace pak přijde zhruba na dalších 100 korun.

Nárok na bezplatné očkování proti chřipce mají podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví každý rok klienti, pacienti i zaměstnanci léčeben dlouhodobě nemocných, domovů pro seniory a s omezeními i klienti ústavů pro zdravotně postižené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám