Hlavní obsah

Chovanec ve Sněmovně varoval před ruským angažmá v Sýrii

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek hájil postoj vlády k migrační krizi a uprchlickým kvótám. Vyslovil mimo jiné znepokojení nad vojenským angažováním Ruska v Sýrii a zmínil rovněž, že na dalším jednání ministrů se bude jednat o trvalém relokačním mechanismu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Upozornil, že ruské letecké údery mohou uvést do pohybu další milióny Syřanů, kteří museli opustit své domovy, ale zatím stále pobývají v Sýrii. V Sýrii se podle Chovance nachází kolem 7,5 miliónu takovýchto vnitřních migrantů.

Ministr připomněl, že s ohledem na situaci na Ukrajině, kde se Rusko rovněž angažuje, reálně hrozí, že se Rusům může podařit „rozdmýchat požár” i v Sýrii, což by pro EU znamenalo migrační proudy ze dvou ohnisek.

Uvedl rovněž, že na jednání ministrů, k němuž by mělo dojít příští týden, se opět budou řešit kvóty, respektive stálý relokační mechanismus, který by stanoval počty uprchlíků, kteří by jednotlivými zeměmi měli být každý rok přijati.

Za své pragmatické vystoupení sklidil Chovanec potlesk napříč Sněmovnou.

ODS chce vědět, jak to bylo s kvótami

Na úvod jednání tepal vládu šéf ODS Petr Fiala, podle něhož sehrál kabinet s občany ohledně kvót velkou komedii. Fiala připomněl rozpor mezi slovy premiéra Sobotky a státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Ten připustil, že již v létě bylo prakticky dohodnuto, že o kvótách se rozhodne na jednání ministrů, zatímco premiér tvrdil, že o kvótách by měli jednat premiéři na Evropské radě, kde by mohla ČR uplatnit právo veta. [celá zpráva]

Do debaty se přihlásily dvě desítky poslanců, nicméně již po Fialově vystoupení se rozběhl kolotoč faktických připomínek i osobních invektiv.

Premiér měl mandát, připomněl Benešík

Zatímco někteří poslanci poukazovali na to, že premiér neměl od Sněmovny mandát pro jednání Evropské rady, Ondřej Benešík (KDU-ČSL) kolegům připomněl, že mandát měl od výboru pro evropské záležitosti, což je zcela v souladu s jednacím řádem Sněmovny. „Premiér této země jel na jednání Evropské rady s mandátem Sněmovny prostřednictvím tohoto výboru,” připomněl Benešík.

Na přetřes opět přišla i možnost bránit se proti schváleným kvótám soudní cestou, jako se rozhodlo Slovensko. [celá zpráva]

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg kolegům připomněl, že ač sám považuje kvóty za špatné, nedošlo v EU k ničemu jinému nežli přehlasování našeho postoje.

Okamura předčítal projev

Debatu v pravidelných intervalech obohacoval i šéf SPD Tomio Okamura, který kolegům v rámci dvouminutových faktických poznámek po částech předčítal připravený projev. Činil tak bez ohledu na to, že faktické poznámky jsou primárně určeny k přímým reakcím na předřečníky.

„Pan poslanec Okamura má patrně obavu, že by se na něj s projevem nedostalo,” glosovala sérii jeho čtecích pasáží poslankyně ODS Miroslava Němcová s poukazem na množství přihlášených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám