Hlavní obsah

Chovanec: Neumíme držet za nohu Syřana, který tu nechce být

Novinky, zpe
Praha

Češi nejsou podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) xenofobním národem. Řekl to na čtvrtečním jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Šéf vnitra zároveň varoval před migrační vlnou, která by mohla přijít na jaře.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec v Bruselu. Přihlíží slovenský ministr Robert Kaliňák (vepředu, druhý zprava).

Článek

Chovanec řekl, že Češi nejsou xenofobním národem, protože v ČR žije půl miliónu cizinců. Zmínil i pomoc sedmi syrským dětem, které se přijedou do Česka léčit.

„Ale neumíme tady za nohu držet Syřana, Afghánce, Pákistánce, který tady nechce být. Chce do Německa, protože tam má příbuzné,“ komentoval Chovanec s odkazem na rozhodnutí o povinném přidělování uprchlíků.

Šéf vnitra zopakoval, že kvóty nic neřeší. „Evropa se vydala slepou cestou. Čas to ukáže,“ prohlásil Chovanec. [celá zpráva]  „Jsme připraveni rozumné racionální projekty podpořit, ať už pomoc Maďarsku, Itálii, Řecku,“ dodal.

Prouza: Miliarda eur nestačí

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza je přesvědčený o tom, že miliarda eur (27 miliard korun), kterou chtějí evropští lídři přispět na pomoc uprchlíkům, je jenom začátek. „Pokud chceme oslabit proud migrační krize, bude to stát hodně peněz,“ míní Prouza. [celá zpráva]

Každé euro investované mimo EU se však podle Chovance desetinásobně vyplatí. Evropské státy totiž ušetří obrovské peníze na sociálním systému.

Chovanec zároveň varoval, že jestli se nepodniknou konkrétní opatření do konce roku, migrační krize se může vrátit ve větší síle na jaře. V uprchlických táborech mimo EU je podle něj 750 tisíc lidí připravených jít do Evropy.

Číslo se však může podle Chovance ještě zvýšit, protože mezi uprchlíky převažují muži, za kterými potom může legálně přijít do Evropy zbytek jejich rodin. Šéf vnitra mluvil až o třech miliónech lidí.

Přibude 400 míst

ČR má v současnosti v detenčních zařízeních 680 volných míst. „Jsme připraveni otevřít další zařízení – jedno je Drahonice, druhé Balková. Celková kapacita bude v součtu kolem 400 míst,“ uvedl Chovanec.

Premiéři zemí EU se na summitu, který probíhal v noci ze středy na čtvrtek, dohodli, že na migrační krizi přispějí miliardou eur Světovému potravinovému programu (WFP) a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že Česká republika svůj letošní příspěvek WFP zdvojnásobí.

Reklama

Výběr článků

Načítám