Hlavní obsah

Chovanec k migraci: Politická korektnost je zhoubou Evropy

Právo, Karolina Brožová

Kvóty na migranty si v Bruselu někdo vysnil a zapomněl, že lidé mají vůli a nikdo je za nohu na území státu neudrží, řekl v rozhovoru pro Právo ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

V Bruselu padl návrh, aby se zřídil Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO), který by rozhodoval o umístění azylantů místo konkrétní členské země. Co vy na to?

Problém EU je, že ji řídí úředníci. Nejsou tam osobnosti, které by Evropu někam posunuly. Je to neustálá změť a debata, ve které každý hlídá každého, aby nepřesáhl mantinely politické korektnosti. To je zhouba Evropy. Návrh je pro ČR nepřijatelný. Znovu se vrací k systému povinných kvót, a to v době, kdy nevíme, jak bude fungovat dohoda s Tureckem. Nevíme, jestli se neotevře migrační tok přes Itálii. Měli bychom se věnovat tomu, co je důležité - tedy vytvoření vojenské a policejní síly na hranici Schengenu a debatě se státy severní Afriky či Sýrií. Nevím, co je platné, když polovina Sýrie a Libye odejde do světa. Kdo ty země bude opravovat? Když umožníme, aby veškerá inteligence z těch zemí odešla jinam a tam zakořenila, tak kdo ty země obnoví? A pokud je neobnoví, tak destabilizace těchto částí světa bude letitá. A problém migrace se bude generovat po léta. V zájmu EU je, abychom byli entitou, která deklaruje, že má vojenskou a policejní sílu bránit svoje zájmy a že jsme připraveni pomáhat jen těm potřebným.

Může vůbec fungovat centrální rozdělování a udělování azylu?

Případ těch křesťanů, kteří utekli z Česka do Německa, definitivně jasně ukazuje, že to fungovat v životě nemůže. Evropští úředníci zapomněli na jednu věc, a to je lidská vůle. Tohle si zase někdo vysnil v Bruselu a zapomněl, že lidé mají nějakou vůli, nějaké myšlenky a že je nikdo za nohu na území státu neudrží. Pokoušíme se tu vymýšlet nějaké perpetuum mobile. Ti lidé, co odešli, byli součástí kvóty, ve které jsme byli přehlasováni. Byli to lidé, které jsme měli na své území přijmout a integrovat.

Oni se rozhodli z programu vystoupit, odešli do jiné země. Ukázalo se, že ani ti, co sem přišli dobrovolně, tu nechtějí zůstat. Tak jak tu udržíme ty, kteří sem budou umístěni nedobrovolně? To by znamenalo konec Schengenu, hlídání hranic a držení lidí násilím.

Z 89 přijatých křesťanských uprchlíků z Iráku jich tu 33 nechce žít - osm se vrátilo do Iráku, 25 odešlo do Německa. Projekt na přijetí 153 uprchlíků, který organizuje Generace 21, jste zrušili. Ani zbylých 64 křesťanů už tedy nepřijmeme?

Ani bychom neměli nahrazovat ty, kteří se vrátili do Iráku. Ti, co zůstat chtějí, tu zůstat mohou. My jsme s nimi vedli pohovory a informace, co jsme získali, nejsou moc pozitivní. Ti lidé nejsou spokojeni s fungováním té nadace, většina z nich uvažuje o tom, že v České republice nezůstane.

Co se jim u nás nelíbí?

Nejsou spokojeni s životními podmínkami, které tu jsou. Měli jiné představy. Z části si myslím, že mají příbuzenské vazby v jiných evropských zemích. Je možné, že nabídku Generace 21 využili jako možnost, jak se jednoduše dostat do Evropy. Generace 21 se stala cestovní kanceláří. Totéž se stalo v Polsku. Chtěli jsme pomoci, ale výsledek je ten, že třetina lidí odešla a zbytek o tom uvažuje. Čili nemá smysl pokračovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Chovanec během rozhovoru pro deník Právo

Oteplilo se a dá se očekávat, že uprchlická vlna do Evropy zesílí. Hrozí, že se proud migrantů stočí přes ČR?

Není kudy. Maďarsko vytvořilo plot, na balkánské cestě v Makedonii se vytvořil špunt. I Rakušané na rakousko-slovinském pomezí vytvořili bariéry. Pokud se oživí migrační trasa přes Itálii, tak předpokládám, že Rakousko vytvoří zábranu, která znemožní pokračování dál do Evropy. Česká republika nebude mít v následujících šesti měsících problém s migračním tokem. Otázka je, co bude za rok, za dva, za pět let.

Zvýšil se teď na jaře počet záchytů nelegálních migrantů na našem území?

Největší záchyt za poslední dobu bylo patnáct Iráčanů ze Slovenska. Jinak je to nula nebo jeden člověk za den. Za poslední týden přijelo do Řecka 2600 lidí, dřív to bylo pět tisíc denně. Řekové dostali žádosti o azyl na svém území, tím se zpomalil ten návrat do Turecka. Řekové teď řekli, že vůbec nebudou vracet Syřany.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Anketa

Souhlasíte s přerozdělováním uprchlíků do všech zemí EU?
Ano
1,8 %
Ne
97,9 %
Nevím
0,3 %
Celkem hlasovalo 13743 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám