Hlavní obsah

Chovanec: Babiš vytvořil chobotnici, zřídíme vyšetřovací komisi

Právo, kab

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš vytvořil podnikatelsko-mediální konglomerát, díky kterému kumuluje ve svých rukou obrovskou moc, prohlásil ve středu ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Navrhuje zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která se bude zabývat nahrávkami, na kterých Babiš listuje v živém policejním spise ke kauze Beretta a domlouvá se s novinářem MF Dnes na článcích proti ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference strany ČSSD před mimořádnou schůzí PSP ČR k ministru financí Andreji Babišovi. Na snímku Jan Birke, Milan Chovanec, Roman Sklenák

Článek

„Andrej Babiš vytvořil podnikatelsko-mediální konglomerát, jakousi chobotnici. Kumulace moci výkonné, ekonomické, mediální a politické v jedněch rukou je nebezpečná pro Českou republiku,“ uvedl Chovanec.

ČSSD podpoří středeční mimořádnou schůzi Sněmovny, která se bude zabývat nahrávkami, na kterých se Babiš domlouvá s novinářem MF Dnes Markem Přibilem na článcích proti ČSSD a údajně pročítá také policejní spis ke kauze Beretta.

„V první řadě jednomyslně podpoříme program schůze, aby mohla proběhnout a aby na jejím závěru mohla být přijata určitá usnesení. Usnesení, aby prezident republiky konal v souladu s ústavou a že chování Andreje Babiše je nepřijatelné, že opakovaně lže a svá média využívá ke kompromitaci svých politických soupeřů,“ uvedl šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Tady opravdu přestává úplná sranda. Je potřeba tu věc vyšetřit, dát na stůl a říci veřejnosti, kde je pravda.
Milan Chovanec

Sociální demokracie však zároveň navrhne svolání další mimořádné schůze, která se bude zabývat zřízením parlamentní vyšetřovací komise, jež by měla řešit únik informací z ÚOOZ do médií.

Zabývat by se měla však i samotným vznikem nahrávky. „Je potřeba zjistit, kdo pana Babiše nahrál. Pan Babiš řekl několik podezření a nemá k tomu žádné důkazy. Já bych hledal viníky spíš 'doma' v Mafře,“ míní Chovanec.

„My se domníváme, že pan Přibil a jeho příběh je příběh celého vedení Mafry. Pan (Jaroslav) Plesl a (František) Nachtigall o tom museli vědět,“ dodal na účet šéfredaktora MF Dnes a vysokého manažera Mafry.

Přestává sranda, míní Chovanec

Za nejvážnější považuje Chovanec fakt, že jestli je nahrávka pravdivá, ukazuje únik informací z ÚOOZ.

„Tady opravdu přestává úplná sranda. Je potřeba tu věc vyšetřit, dát na stůl a říci veřejnosti, kde je pravda. Bohužel v průběhu se ukázaly další skutečnosti, které jsou velmi závažné a mohou naplňovat skutkovou podstatu trestných činů,“ myslí si Chovanec.

I přes vyhrocený vztah mezi ČSSD a ANO chtějí obě strany zůstat v koalici. Žádná partaj ve vládě, tedy ani KDU-ČSL, nenavrhla ukončit koaliční smlouvu. „Dohodli jsme se na tom, že kolegové z ANO vládu opustit nechtějí. Jak to nakonec dopadne? To bych nerad predikoval. Jsme na začátku cesty. Tato politická šarvátka by měla rychle skončit,“ uvedl Chovanec. „ČSSD neporušila koaliční smlouvu a není důvod, abychom od ní odstupovali,“ dodal Sklenák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám