Hlavní obsah

Chomutovské ultimátum Kocábovi: bez koncepce je lepší ministerstvo zrušit

Právo, Šárka Tonarová
CHOMUTOV

Chomutov bude v exekuci dávek pokračovat navzdory kritice ministra pro lidská práva. V úterý to v Chomutově uvedla jeho primátorka Ivana Řápková (ODS). Město obhajuje přísná opatření tím, že jen uplatňuje stejný metr na každého obyvatele města.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

"Když se exekučně vymáhají peníze z pracujícího člověka, nikdo se ho nezastává. Obrátila se na nás žena, které obstavil exekutor účet za dluhy, jež udělal její někdejší manžel během rozvodového řízení. A nikoho nezajímalo, že jí nezbylo ani na potraviny pro děti," uvedla primátorka.

Navíc dala ministrovi pro lidská Práva Michaeli Kocábovi otevřené ultimátum."Jestli s něčím smysluplným nepřijde jeho ministerstvo do konce března, navrhneme zrušení takového úřadu jako zbytečného," uvedla Řápková. Peníze, které stát ušetří likvidací ministerstva  pro lidská práva, aby podle ní mohly dostat radnice, jež se k problému staví čelem.

:. Notoričtí neplatiči nájemného v chomutovských bytech se mohou připravovat na stěhování do stavebních buněk v problémové lokalitě Dukelská.foto: Právo/Šárka Tonarová

Chomutov nabízí i pomoc

Nejcitlivěji vnímají opatření magistrátu Romové. Všichni dotázaní příslušníci etnika Právu v úterý v Chomutově řekli, že jde o "útok na cikány a bílé nechává radnice na pokoji." Ta podobné členění odmítla a zároveň upozornila, že kromě represe nabízí i pomoc.

"Platí pro všechny, ale ne všichni ji využívají. Například Městský ústav sociálních služeb pořádá setkání s lidmi, kde se věnuje různým tématům, například jak se bránit lichvářům, jak hospodařit s dávkami či jak sepsat životopis," doplnila Řápková. Na besedy však chodí podle ní v průměru sotva třicet lidí.

Jedna z rodin dluží 140 tisíc

Město zřídilo e-mailovou adresu zachrannykruh@chomutov-mesto.cz, kam lidé mohou posílat postřehy a podněty související se soužitím s nepřizpůsobivými spoluobčany. "Zatím jsme obdrželi devět podnětů. Týkají se prostituce, autovraků, rušení veřejného pořádku či stěhování dlužníků. Na jednu problémovou rodinu jsme podali trestní oznámení pro krádež, její členové odebírají nelegálně elektřinu. Městu rodina navíc dluží na nájemném 140 tisíc," uvedla primátorka.

Na podporu opatření chomutovského magistrátu vznikla internetová petice. Na stránkách www.podporujichomutov.cz ji už podepsalo na bezmála sedmdesát tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám