Hlavní obsah

Chlapec s obrnou po unikátní léčbě chodí sám, berle zakope

Právo, Denisa Telaříková

Za zázrak považují rodiče patnáctiletého Vojty Kovala z Brušperku to, že jejich syn bojující od roku a půl s dětskou mozkovou obrnou, začal před pár dny poprvé v životě chodit zcela sám bez opory. Přitom ještě vloni musel používat k chůzi dvě francouzské hole. "Ty teď zakopu, prostě je pohřbím," řekl Vojta Právu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vojta Koval si splnil sen. Poprvé ve svém životě chodí sám bez opory. Na snímku se svou fyzioterapeutkou Markétou Hurníkovou.

Článek

Za to, že Vojta ve svých patnácti letech poprvé v životě sám chodí, vděčí podle rodičů unikátní čtyřtýdenní léčbě, tzv. kosmoterapii, kterou za poslední rok již dvakrát absolvoval v Sanatoriích Klimkovice na Ostravsku.

"Po první Klim-therapy vloni v srpnu jsem dal pryč francouzské berle a začal chodit s vycházkovou holí. Teď po březnové terapii jsem odhodil i ji. Chci ji zakopat, i ty ostatní. Najdeme jim nějaké pěkné místečko a až nebude zmrzlá země, tak je pohřbíme. Chci s nimi přerušit veškeré vztahy, odpoutat se od nich a začít žít co nejnormálněji," usmíval se Vojta Koval a dodal, že zlom přišel při březnové kosmoterapii po třetím týdnu.

"Do té doby jsem byl zvyklý mít hole všude s sebou. Teď jsem více samostatný a mám mnohem větší sebevědomí. Můžu doma cvičit sám, kdy chci a jak dlouho chci. Když si oblékám triko, tak nemusím sedět, ale obleču si ho ve stoje. Odnesu si po sobě talířek s hrnkem, vysednu sám z auta," popisoval nadšeně změny školák, kterého za měsíc čekají přijímací zkoušky na Střední telekomunikační školu v Ostravě, kde chce studovat informační technologie.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Aby se Vojta naučil chodit vzpřímeně, zkouší chůzi s rukama za zády, v nichž drží tyč.

"Teď mám před sebou cíl zbavit se strachu z prostoru a dokázat se pohybovat sám po městě, třeba přejít křižovatku. Chce to trénink, musím cvičit," plánoval Vojta.

Terapeutka vycházkovou hůl schovala

Podle fyzioterapeutky Markéty Hurníkové, která s Vojtou obě terapie odcvičila, je jeho posun naprosto fantastický. "Vojta poprvé v životě zakusil, co to je chodit sám bez opory. Mít volné ruce, sednout si na schody a nemít starost, kam položit berle či hůlku. Je to pocit větší svobody. Fakt si hodně máknul a zapracoval na sobě. Musí ale doma poctivě cvičit," popisovala fyzioterapeutka a přiznala se i k tomu, že ve třetím týdnu březnové terapie Vojtovi vycházkovou hůl schovali.

"Domluvili jsme se s ním, že ji zamkneme do tělocvičny. Bylo to ve chvíli, kdy jsem si byla jistá, že na to má, že je hodně stabilní. Samozřejmě jsme si řekli, že kdyby bylo nejhůř, tak že si ji může kdykoliv vyzvednout. Nebylo to ale potřeba," neskrývala radost Hurníková a dodala, že nyní Vojtu čeká trénování samostatné chůze venku.

Zdravotní pojišťovny zatím kosmoterapii nehradí

Rehabilitační metoda pro děti od americké fyzioterapeutky Isabely Koscielny, kterou absolvoval i Vojta Koval, bývá nejčastěji přirovnávána ke kosmickému pavoukovi. Při některé části terapie jsou totiž děti oblečeny do stabilizačního oblečku pro kosmonauty, jejich ruce a nohy fyzioterapeutka připoutává lany na kladky umístěné na cvičební kleci. Pak se tři hodiny tvrdě cvičí, dítě se například učí, jak udělat krok a zastavit se.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vojta Koval při kosmoterapii. Fyzioterapeutka Markéta Hurníková mu nohy připoutává na lana kladek ve cvičební kleci.

Tou nepříjemnou stránkou pro rodiče dětí s dětskou mozkovou obrnou je fakt, že zdravotní pojišťovny tuto terapii zatím neproplácejí. Za čtyřtýdenní léčbu tak rodina zaplatí 93 tisíc korun. Samoplátecký program je však možné navázat na lázeňský komplexní program, kde pojišťovna zaplatí ubytování, stravu a podpůrné procedury. V tomto případě rodiče zaplatí 47 200 korun.

Kovalovi kvůli synovi zrušili i stavební spoření, pomohla jim ale i veřejnost. "Musíme poděkovat všem lidem, našim blízkým, známým, ale i podnikatelům, kteří se nám po zářijovém článku v deníku Právo a na serveru Novinky.cz ozvali s nabídkou, jak nám mohou pomoci. Moc si veškeré pomoci vážíme," neskrýval dojetí tatínek chlapce Bohuslav Koval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám