Hlavní obsah

Chladno a déšť vydrží až do víkendu

PRAHA

Zatímco o víkendu a na začátku pracovního týdne bylo počasí teplé a slunečné, od úterý se začne citelně ochlazovat a obloha se zatáhne. Může za to zvlněná studená fronta, která pomalu postupuje přes území České republiky k východu. Protrhávání oblačnosti a ustávání srážek lze podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávat až o víkendu, ale výrazné oteplení už se pravděpodobně nedostaví.

Článek

Rázná změna charakteru počasí se už začala projevovat v úterý dopoledne zejména na západě Čech, kam dorazila velká oblačnost a objevily se první srážky. Maximální teploty tam už během dne vystoupí pouze na 15 stupňů, zatímco na Moravě a ve Slezsku bude mraků méně a rtuť teploměru ještě naposledy přesáhne 20 stupňů.

Mraky a déšť až do víkendu

Ve středu už bude na celém území oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo občasný déšť. Srážek bude k večeru od jihozápadu přibývat. Nejvyšší teploty už vystoupí pouze na 11 až 15 stupňů, na východě ještě mohou dosáhnout až 19 stupňů.

Ve čtvrtek budou srážky ještě intenzivnější, a to zejména v horských oblastech. Teploty se budou pohybovat jen mezi osmi až 11 stupni, na východě kolem 15 stupňů.

Oblačnost se začne od západu protrhávat teprve v pátek, kdy se začne také mírně oteplovat na maximálních 12 až 16 stupňů.

Předpověď na víkend je zatím v porovnání s pracovními dny docela příznivá, ačkoliv o pravém babím létě nemůže být řeč. V sobotu očekáváme polojasno až oblačno s teplotami mezi 13 až 17 stupni, v neděli by měla odpolední maxima vystoupit na 15 až 19 stupňů. Dvaceti stupňů bychom se měli dočkat opět příští pondělí.

Září ukončilo řadu 12 nadprůměrných měsíců

Přestože září ještě neskončilo, už nyní jsou si meteorologové jistí, že narozdíl od předcházejících 12 měsíců nebude teplotně nadprůměrné. Podle údajů ČHMÚ byla průměrná teplota v prvních dvou zářijových dekádách o 1,9 stupně pod dlouhodobým průměrem.

Ani teplý a slunečný víkend, kdy teploty vystoupily nad 20 stupňů, tuto bilanci příliš nezměnilo. Průměr totiž ovlivní velmi nízké noční teploty. Minulý týden se ranní minima pohybovala od 4 stupňů do nuly, s četnými přízemními mrazíky, na západě Čech byly teploty pod nulou. Při zemi tam naměřili mráz až -4 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám