Hlavní obsah

Chládek protlačil nový školský zákon

Novinky, jas
Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila komplexní novelu školského zákona. Norma předložená ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) řeší zavedení podpory pro žáky se speciálními potřebami, zavedení jednotné učňovské zkoušky a počítá i s koncem nezdravých pochutin ve školních jídelnách a automatech. Návrh nyní míří do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákon předložil ministr školství Marcel Chládek (vlevo).

Článek

Žáci se zvláštními potřebami budou mít podle novely zákona bez výjimky nárok na podporu, ať už jde o speciální pomůcky, pomoc asistenta, či individuální přístup.

Další zásadní úpravou je podle ministra skutečnost, že přípravné třídy nebudou jako doposud pouze pro děti se sociálním znevýhodněním, ale pro děti, u nichž může zařazení do přípravné třídy vyrovnat jejich vývoj, tj. zejména pro děti s odkladem povinné školní docházky.

Novela rovněž počítá, že učňovské zkoušky budou podobně jako státní část maturity identické na všech učilištích.

Novela dále upravuje zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách. Mělo by se jednat o potraviny, „které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů“. Vhodné potraviny, které bude možno ve školních automatech nabízet, bude ministerstvo upravovat vyhláškou. Neprošel naopak vznik registru učitelů.

Pravicová opozice postrádala v zákoně možnost domácího vzdělávání na druhém stupni.

Podvod se zápisem z jednání výboru

Větší pozdvižení ve Sněmovně v pátek vzbudila informace, že došlo ke změně zápisu z jednání školského výboru, o němž ale ověřovatelka neměla tušení.

Spor se točil kolem středečního pokusu o odvolání Jiřího Zlatušky (ANO) z čela školského výboru. Zápis z jednání podle některých poslanců neodpovídal skutečnosti a následně dokument někdo údajně upravil.

Šéfka mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) to označila za podvodné jednání a porušení pravidel Sněmovny a spolu s kolegy požádala, aby byla celá věc řešena.

Hlasování o Zlatuškově odvolání nejprve vyvolalo ve středu ANO, ale procedura byla v rozporu s jednacím řádem. Poslanecký klub ANO nakonec Zlatušku v čele školského výboru podpořil a k žádné výměně na tomto postu nakonec nedošlo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám