Hlavní obsah

Chci vyšší minimální mzdu, důchod od 70 let je nepředstavitelný, říká ministryně Marksová

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) poskytla rozhovor deníku Právo. Kromě jiného hovořila o valorizaci důchodů, minimální mzdě či daňových slevách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Na krku máte přes 600 tisíc nezaměstnaných. Je možné toto číslo snížit, nebo si musí stát zvyknout, že prostě na jejich podporu musí vydělat?

Úloha ministerstva práce je specifická. My nejsme ten resort, který je schopen tvořit stálá pracovní místa, to záleží na růstu ekonomiky, na hledání investorů a investičních pobídkách, což dělá ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nezaměstnanost však musí řešit více ministerstev. Na rozdíl od předchozích vlád začínáme problém skutečně řešit v tripartitě. Zapojilo se nejen ministerstvo průmyslu, ale i ministerstvo školství, odbory i zaměstnavatelé.

Řídíme se heslem, že pracovat se musí vyplatit. Máme možnosti aktivní politiky zaměstnanosti, kdy pomáháme nejvíce ohroženým skupinám na trhu práce. Kromě toho aktivní politika zaměstnanosti umožňuje udržet pracovní návyky dlouhodobě nezaměstnaných. Zároveň pomáhá obcím s drobnými pracemi, například s úklidem.

To je význam sociální politiky, protože ve chvíli, kdy je v regionech vysoká nezaměstnanost, tak tento nástroj zabrání tomu, aby lidé spadli do chudoby, a za druhé pomůže udržovat sociální smír. Vedle toho jsme spustili několik programů, které jsou zaměřeny na podporu zaměstnanosti lidí nad 50 let, zdravotně postižených, mladých lidí bez praxe a matek po rodičovské.

Aktivní politikou zaměstnanosti udržujete sociální smír, pomáháte lidem udržet nebo případně získat, když jsou mladí, pracovní návyky atd. Pod heslem pracovat se musí vyplatit se myslí to, že práce zajistí lepší život než sociální dávky.

Myslím si, že jedním z nástrojů, aby toto heslo bylo naplněno, je zvyšování minimální mzdy. Těch nynějších 8500 Kč měsíčně je v podstatě pod hranicí příjmové chudoby.

Minimální mzda by měla vzrůst alespoň na deset tisíc korun. V programovém prohlášení je napsáno, že by minimální mzda měla dosáhnout 40 procent reálné mzdy. Část zaměstnavatelů sice namítá, že to zvýší nezaměstnanost, ale pokud já vím, tak jinde se to naopak osvědčilo.

Zopakujete historku s valorizací důchodů, kdy penzisté letos dostali přidáno v průměru 45 korun? Část seniorů to rozzuřilo a zbytek se tomu musel jen smát.

Vláda bude o valorizaci, která by od ledna zvýšila důchody minimálně o 1,8 procenta, jednat už ve středu a jsem přesvědčena, že návrh bude mít podporu napříč koalicí.

Důchody by tak vzrostly v průměru o více než dvě stě korun. Senioři, kteří celý život pracovali, musejí mít důstojný důchod.

Máme to chápat tak, že těmito dvěma stovkami vláda plní svůj slib, že důchodcům bude kompenzovat snížení jejich reálných příjmů po osekání valorizace bývalou Nečasovou vládou?

Já těch dvě stě korun považuji za naprosté minimum. Kdybychom vycházeli jen z pravidel v koaliční smlouvě, bylo by to vzhledem k nízké inflaci jen kolem 150 korun.

Ale za sebe můžu říct, že budu chtít s premiérem a ministrem financí na toto téma ještě mluvit a snažit se najít peníze na důchody nad rámec toho návrhu, o kterém teď bude vláda jednat.

Uvažujete o další změně věku odchodu do důchodu, který je nyní nezastropovaný?

Věk odchodu do penze se musí zastropovat. Nejde jej zvyšovat donekonečna. To, že bychom odcházeli do důchodu v 70 letech, si nedokážu představit. Kde by ta hranice měla výhledově být, si však zatím netroufám říct. Nejlepší důchodová reforma je každopádně podpora rodin s dětmi.

Návrh ministerstva financí předpokládá, že daňová sleva za druhé a další dítě by se mohla zvýšit o zhruba 1200 Kč ročně. Je to podle vás cesta?

Daňové slevy pomáhají rodinám se středními a vyššími příjmy. Pro ty nízkopříjmové jsou však efektivnějším nástrojem sociální dávky, neboť si nemají z daní co odečítat.

Ale je zapotřebí se zamyslet i nad jinými opatřeními. Musíme třeba reagovat na to, že tady přibývá neúplných rodin s jedním rodičem-samoživitelem, které balancují úplně na pokraji přežití.

Nečasova vláda všechno možné v dávkách proškrtala, ale zvýšila dávky pěstounské péče. Proč ne, ale tyto dávky jsou řádově vyšší, než když máte vlastní děti. Důsledkem je, že se množí případy, kdy u nás děti mají hlad, protože rodiče nemají na školní obědy.

Celý rozhovor si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Anketa

Jaká by podle vás měla být minimální mzda?
Současných 8 500 Kč
6,4 %
9000 Kč
0,9 %
10 000 Kč
8,5 %
Víc než 10 000 Kč
84,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20763 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám