Hlavní obsah

Chartistu preventivně zavírali, teď je za to po letech vyšetřují

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před každým svátkem oslavujícím komunistický režim si pro Petra Hracha přišli příslušníci Státní bezpečnosti a nechali ho preventivně na dva dny zavřít. Teď, po více než třiceti letech, je možná za to stihne trest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Praktiky tajné policie z počátku 80. let vůči bývalému signatáři Charty 77 ze Sušice totiž začal vyšetřovat Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). „Šetření je vedeno proti konkrétním osobám z řad tehdejší StB v Klatovech,“ potvrdila Právu ředitelka ÚDV Eva Michálková.

Případ dozoruje státní zastupitelství

Podle ní se jedná o podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. „Že má vyšetřování určitou váhu, svědčí i to, že jej dozoruje státní zastupitelství,“ doplnila ředitelka ÚDV.

Detektivové se při dohledávání důkazního materiálu vracejí do roku 1982.

„Jedná se o akci s krycím názvem Topič, kdy příslušníci StB poškozeného bez právního důvodu uvěznili na 48 hodin do cely předběžného zadržení, aby tím zabezpečili hladký průběh oslav k výročí Velké říjnové socialistické revoluce,“ upřesnila ředitelka ÚDV Michálková.

Podle ní něco takového neumožňovaly ani tehdejší zákony. „Pokud tehdy policie někoho omezila na svobodě čistě z preventivních důvodů, bylo takové jednání i v té době trestné,“ vysvětlila.

Jaké důkazy už vyšetřovatelé shromáždili a zda postačí k zahájení trestního stíhání, se Michálková nevyjádřila. „Mohu jen potvrdit, že nikdo zatím nebyl obviněn. Jinak v podrobnostech jsem vázána mlčenlivostí,“ uzavřela ředitelka ÚDV.

„Zavřeli mě asi šestkrát“

Sám Petr Hrach (62) Právu řekl, že trestní oznámení podával už v roce 1990. „Tenkrát mi řekli, že to je promlčené,“ sdělil Hrach.

O novém vyšetřování se dozvěděl, až když ho letos k tomu vyslýchali detektivové.

„Vzpomínám si, že mě takhle zavřeli asi šestkrát,“ dodal Petr Hrach, jenž se v současné době věnuje malování. Je známý především svými kreslenými vtipy, které publikuje v různých časopisech.

Za totalitního režimu pracoval jako topič, Chartu 77 podepsal ve 24 letech a patřil mezi první signatáře v Sušici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám