Hlavní obsah

Chaos a trhací kalendář. Politici kritizují Babišovy náhlé změny v EET

Novinky, bja
Praha

Babiš dělá z EET trhací kalendář, je to chaos a zmatek, větší znejistění podnikatelů jsme nezažili, reagují poslanci na změny v elektronické evidenci tržeb (EET). Otec EET, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž ve středu na koaliční radě navrhl, že by z povinnosti vydávat účtenky mohli být vyjmuti podnikatelé s paušální daní a ročními příjmy do 250 tisíc korun a e-shopy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Poslanci a politici, kteří si dříve sami přáli vyjmutí drobných živnostníků z EET, se nyní bouří. Vadí jim, že změna přichází týden před spuštěním evidence, a kritikou na šéfa hnutí ANO nešetří.

„EET je ve skutečnosti jediný projekt, za který je Andrej Babiš osobně plně zodpovědný, v němž mu nikdo nepomáhal, ani nebránil. Skončilo to zmatkem, chaosem a trapnými výmluvami. Andrej Babiš umí chodit v podnikání, ale neumí řídit stát. Příběh EET skvěle ukazuje, jak by dopadly reformy, do kterých by se Andrej Babiš pustil,” reagoval na změnu předseda ODS Petr Fiala v tiskové zprávě.

„Sedm dní před startem EET přichází Andrej Babiš se změnami. Ukazuje se, že ani 43 hodin projednávání v Poslanecké sněmovně nestačilo na to, aby pochopil, že elektronická evidence tržeb je špatně. Jako ministr financí selhal. Měl by to přiznat, EET zrušit a podnikatelům kompenzovat náklady, které se systémem již měli," uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Zrušte ten cirkus, Babiš nemá jasno, míní Kalousek

„Včerejší návrh nesvědčí o ničem jiném, než o tom, že se potvrzují naše slova, že ministerstvo financí až do poslední chvíle nemá vůbec jasno, koho by se to týkat mělo a koho by se to týkat nemělo. Jediný rozumný krok je celý ten cirkus zrušit. Pochopitelně budu přát každému, kdo se toho nebude muset účastnit, ale o narovnávání podnikatelského prostředí tady nemůže být ani slovo,” řekl Novinkám předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Jediné, co se s tím dá udělat, je zrušit to. Já přeji každému, komu se to vyhne, ale když sám předkladatel sedm dní před spuštěním přichází s dalšími změnami, tak sám potvrzuje, že nemá jasno,“  dodal.

„Proč nás nevyslyšel dřív?”

Je strašná škoda, že nás Babiš neslyšel dříve, myslí si předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík.  „V Poslanecké sněmovně leží několik návrhů našich kolegů z krajů, které něco podobného zavádí, a leží tam od června. V našem návrhu je uvedená částka milión korun, tedy by se to týkalo všech, kteří nejsou měsíční plátci, ale ti čtvrtletní. Kdyby pan ministr na naše návrhy slyšel, tak by k tomu nemusel dojít tak pozdě,” sdělil Gazdík. Podle něj je špatně, že z toho byli drobní živnostníci vyjmuti až týden před spuštěním. Vyvolává to totiž chaos.

Ani europoslanec Lukáš Niedermayer za TOP 09 změny v EET nevítá.

Naštvaný Sobotka

Vyhroceně ovšem nereagovala pouze opozice. Babišův návrh popudil i premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který se na středeční koaliční radě proti Babišovu postupu ohradil. Metodu ministra financí označil na Twitteru za „strašnou”.

Jako chaos a paniku popsal situaci předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám