Hlavní obsah

ČEZ lhůtu neprodloužil. Čas pro podání nabídek na koupi bytů v Písnici vypršel

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhůta pro podání nabídek na koupi 739 bytů na sídlišti v Praze Písnici včetně více než sedmi hektarů pozemků okolo domů a dalších 31 bytů v Bělocerkevské ulici ve Vršovicích od společnosti ČEZ v pátek vypršela. Společnost ji neprodloužila ani nezrušila, vzdor žádostem nájemníků, kteří o byty usilovali, i přání městské části Praha – Libuš.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protest obyvatel pražského sídliště Písnice proti prodeji bytů (snímek z konce listopadu)

Článek

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík Právu po lhůtě řekl, že zatím nemůže poskytnout informaci o tom, kolik zájemců se přihlásilo. „Jen potvrzuji, že nic prodlouženo nebylo,“ uvedl Gazdík.

Obálky s nabídkami se mají otevřít ve středu, první hodnocení bude do pátku. „Vyhlašovatel, ČEZ, pak může účastníky soutěže vyzvat k navýšení nabídkové ceny, to může být učiněno až pětkrát,“ doplnil mluvčí.

Starosta Libuše: Zvládnout to nešlo

Starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09) uvedl, že se jeho radnice s rozpočtem 40 miliónů korun nemohla do soutěže hlásit. Poté, co město minulý pátek schválilo poskytnutí bezúročné půjčky, Libuš požádala ČEZ o prodloužení lhůty.

„Více toho objektivně zvládnout v rámci jednoho týdne nešlo. Podání nabídky do soutěže 2. prosince, a to bez řádné analýzy, by byla jednosměrná jízdenka do cely předběžného zadržení,“ uvedl Koubek, který ještě v pátek apeloval na ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby se o prodloužení lhůty zasadil.

ČEZ podle Gazdíka neměl jistotu, že by radnice či nájemníci nabídli „kupní cenu adekvátní hodnotě prodávaného bytového portfolia“, podle něj bylo hlavním cílem soutěž zmařit. Cena se odhadovala asi na 1,2 miliardy korun. Zájemci skládali jistinu 30 miliónů korun.

Sídliště v Písnici se stavělo v letech 1987 až 1990, někteří nájemníci byty obývali od té doby a doufali, že si je budou moci koupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám