Hlavní obsah

Čeští vojáci odletěli do Kábulu vystřídat kolegy v polní nemocnici

PRAHA

Z pražského vojenského letiště ve Kbelích odletělo v úterý do afghánského Kábulu 38 příslušníků téměř stočlenného týmu složeného převážně ze členů 7. polní nemocnice. Ti nahradí kolegy, kteří v metropoli působili od letošního března. Vojáci by měli na mezinárodní základně ošetřovat především zraněné a nemocné alianční vojáky, do Česka by se měli znovu vrátit přibližně v polovině prosince.

Článek

Kromě zdravotníků odletělo do Kábulu také několik příslušníků chemické jednotky. Podle velitele kontingentu Igora Krivosudského bude hlavním úkolem poskytnout péči aliančním vojákům.

"Hlavní úkoly pro náš kontingent jsou zdravotnické zabezpečení vojenského letiště v Kábulu a nejbližšího okolí města. Máme také zabezpečit hromadný příjem raněných v případě, že by se stal nějaký bombový atentát," řekl Krivosudský.

Mezi vojáky je také 34 žen. Zdravotní sestra Jitka Dušková před misí cítila mírnou obavu. "Moc se netěším. Ale povinnost je povinnost. Do Afghánistánu letím už podruhé, takže už určitou představu mám," uvedla. Dušková se bojí o vlastní bezpečnost. "Situace se tam zhoršuje. To, co slýcháme ve zprávách, není nic příjemného," doplnila.

Hlavní část české polní nemocnice odletěla do Kábulu na jaře. [celá zpráva]

Stav zraněného vojáka je stabilizovaný

Česko má v Afghánistánu vojáky nejen v hlavním městě. V rekonstrukčním týmu ve Fajzábádu v severoafghánské provincii Badachšán působí v současné době asi 80 českých vojáků, kteří se společně s Němci a Dány podílejí na zajištění bezpečnosti a stability oblasti.

Více než třicetičlenný kontingent speciálních sil vojenské policie se také na jihu země v provincii Hílmand podílí na ochraně významných osob a objektů. Právě v jižní části země utrpěl v neděli při plnění úkolu zranění vojenský policista. Jeho stav je již stabilizovaný. Na jeho ošetření se podíleli i zdravotníci v Kábulu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Český voják zraněn v Afghánistánu

Český voják byl v neděli zraněn při akci v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu. Zraněný praporčík byl ošetřen na místě akce a převezen do britské polní...

Výběr článků

Načítám