Hlavní obsah

Čeští poslanci chtějí vyjet do Grónska zkoumat pižmoně. Krize nekrize

Právo, ada, nig

Může to znít jako aprílový žert, ale opak je pravdou. Poslanci sněmovního výboru pro životní prostředí se minulý týden usnesli, že v polovině května čtveřice z nich rozšíří svou cestu na Island ještě o Grónsko.

Foto: Koláž s psp.cz

Zleva Dana Balcarová (Piráti), František Elfmark (Piráti), Ondřej Babka (ANO) a Jana Krutáková (STAN)

Článek

Zahraniční cestu jen kousek pod polární kruh následně posvětil sněmovní organizační výbor, který má při vysílání poslanců do zahraničí a přijímání zahraničních delegací poslední slovo.

A smysl cesty, na kterou mají vyrazit šéfka výboru Dana Balcarová, František Elfmark (oba Piráti), Ondřej Babka (ANO) a Jana Krutáková (STAN)?

Oficiálně zní: Návštěva ledovcového čela Russel glacier s místním průvodcem, management stád pižmoňů a jejich ochrany, Greenland Institute of Natural Resources – setkání s odborníkem na výzkum klimatické změny z vrtných jader grónského ledovcového štítu, setkání se zástupcem lokální autority.

Loni v Grónsku odtálo rekordních 600 miliard tun ledu

Věda a školy

Alespoň tak poslanci v zápisu z jednání výboru zdůvodňují důležitost cesty. Podle nich je „Grónsko centrem výzkumu změny klimatu. Veškerá ledovcová jádra, která slouží ke klimatickým rekonstrukcím pro severní polokouli, pocházejí z centra grónského ledovcového štítu“.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Údolí ledovcové řeky Morsá v národním parku Skaftafell na Islandu

Poslanci chtějí navázat pracovní vztahy s představiteli místní správy a výzkumu a současně poznat projevy klimatické změny a její vliv na život lidí v místě, kde se klimatická změna projevuje nejmarkantněji.

„Jestli opravdu pojedeme, ještě není jisté, možná budeme muset cestu zrušit,“ řekla Právu Balcarová. Dodala, že tato cesta úzce souvisí s otázkami klimatických změn, které má výbor na starosti. Předsedkyně výboru připustila, že pokud nebudou moci poslanci vycestovat právě v polovině května, může cesta zcela padnout, protože se musí podřídit možnostem přijímací strany.

Bhútán nevyšel

Už v minulosti přitom někteří, včetně šéfa dolní parlamentní komory Radka Vondráčka (ANO) své zahraniční cesty zrušili. „Musel jsem zrušit cestu do Arménie a Gruzie, stejně tak byl zrušen pražský megasummit V4 rozšířený o Francii a Německo a čtyři balkánské země,“ potvrdil Právu.

Foto: Profimedia.cz

Russel glacier

Poslanci výboru pro životní prostředí přitom už koncem loňského roku plánovali, že pokud by nevyšla jejich cesta na Island a následně do Grónska, měl by být náhradní destinací asijský Bhútan. To ale organizační výbor zatrhnul. Jen cesta na sever by měla Sněmovnu stát 300 tisíc korun.

Grónsko, Bhútán, Kapverdy. Poslanci se už těší na cesty

Domácí

Parlament hradí zákonodárcům podle zákona vedle ubytování a diet, které jsou dvaapůlkrát vyšší než u zaměstnanců, také tlumočení a případně místní dopravu.

Nově na základě rozhodnutí organizačního výboru také musí poslanci po návratu z každé cesty sepsat její výsledky. Stejná pravidla praktikuje řadu let Senát.

„Je potřeba sledovat, jak dalece je každá cesta výborů i jednotlivých poslanců efektivní, nakolik splnila svůj účel, pro který byla schválena,“ řekl Právu už dřív Vondráček. Podle něj je důležité mít přehled o tom, jak cesta probíhala, aby se předešlo podezřením, že poslanci jezdí na výlety.

Cestovní kancelář Sněmovna? Poslanci vyrazili na týden do Vietnamu či Mexika

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám