Hlavní obsah

Čeští lékaři slaví světový úspěch, poprvé transplantovali dělohu

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se po čtyřleté přípravě pustili do transplantace dělohy. Příjemkyní byla třicetiletá Jana, která se narodila bez tohoto orgánu. Dělohu jí darovala její matka Marta (53). Janě tak dala šanci přivést na svět dítě. Úspěšné transplantace dělohy zatím provádějí jen ve Švédsku.

Transplantace dělohy v pražském IKEM (video je bez zvuku)Video: IKEM/FN Motol

 
Článek

O vrozené vadě se Jana dozvěděla, když jí bylo šestnáct. Po svatbě zvažovali s manželem adopci. Nakonec si ale řekli, že se medicína rychle vyvíjí a časem musí přijít nějaká metoda, která by jim pomohla.

„Je to neuvěřitelné, ale ona přišla. Jednou mi zavolala teta gynekoložka, že byla na přednášce, kde se mluvilo o transplantaci. Tak jsem se hned šla zeptat mamky, jestli by mi dělohu darovala,“ vypráví pouhých 13 dní po transplantaci rozzářená Jana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana s matkou a lékaři na páteční tiskové konferenci

Její matka neváhala ani vteřinu. „Hned jsem věděla, že do toho půjdu. Dostaly jsme všechny informace, věděly jsme vše o rizicích i samozřejmě to, že budeme první. Ale ani jedna z nás se nebála. Manžel a otec Jany nám na to řekl akorát - jen si blbněte,“ usmívá se dárkyně Marta.

Šestnáct hodin na sále 

Historicky první transplantace dělohy v Česku trvala 16 hodin, respektive celou sobotu 30. dubna. Vše proběhlo, jak mělo. Dárkyně šla domů po šesti dnech, příjemkyně po deseti dnech hospitalizace. Na tiskové konferenci, kde světový úspěch čeští lékaři v pátek představili, jen zářily energií.

„Nejprve jsme odebraly dělohu žijící dárkyně, pak dělohu promyli roztokem a pak pracovali na cévních spojeních. Hovoříme o tepnách průměru 1 milimetr a žilách maximálně třikrát větších. Třetí fází byla samotná transplantace, která je technicky velmi složitá,” vysvětlil přednosta transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk, který zákrok provedl.

Foto: IKEM/FN Motol

Průběh první transplantace dělohy v Česku ze dne 30. dubna 2016

Zdůraznil, že se jedná o transplantaci dočasnou. „Žena může na svět přivést maximálně dvě děti, potom je děloha opět odstraněna, aby mohla pacientka vysadit léky,” vysvětlil Froněk.

Lékaři se nyní začnou chystat na oplodnění. „Pacientka bude nyní sledována. Po devíti až dvanácti měsících pak budeme moci přistoupit k umělému oplodnění. Podmínkou transplantace dělohy je právě předchozí příprava ve smyslu odběru vlastních vajíček a jejich oplození mužovými spermiemi,“ vysvětlil zastupující přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol Roman Chmel.

V plánu je 20 transplantací

Transplantace může pomoci ženám, kterým chybí děloha vrozeně, nebo o ni přišly v průběhu života, případně ji mají z pohledu otěhotnění nefunkční. Další ženy, které mají o transplantaci zájem, nyní lékaři vyšetřují.

„V plánu je celkem 20 transplantací dělohy - deset žen by mělo dostat dělohu od žijící dárkyně, deset od zemřelé,” uvedl ředitel IKEM Aleš Herman.

Foto: IKEM/FN Motol

Průběh transplantace

„Tento nový, unikátní transplantační program je dalším důkazem toho, že české zdravotnictví je na světové úrovni. Pokud se spojí ta nejlepší specializovaná centra, dokáží nabídnout pacientům maximum - a to nejen ve smyslu záchrany života, ale také v zásadním zlepšení jeho kvality - v tomto případě ve smyslu touhy po vlastním dítěti,” doplnil ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Na světě bylo podle přednosty Froňka provedeno 13 takových zákroků.

„První v roce 2000 v Saúdské Arábii, pak v Turecku, možná v Číně, to není potvrzené, a v USA, ale tam ji museli desátý den odstranit. Vždy šlo ovšem o jednotlivé zákroky. Jediní lékaři, kteří rozjeli studii a odoperovali více pacientek, jsou Švédi,“ uvedl Froněk.

Dva odborníci ze Švédska při první české transplantaci dělohy asistovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám