Hlavní obsah

Čeští klimatologové odmítli Klausovy názory na oteplování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Je více než devadesátiprocentní pravděpodobnost, že klima na Zemi se mění, což by mělo trvat ještě nejméně 20 let. Shodli se na tom čeští klimatologové, podle kterých je také nanejvýš pravděpodobné, že ke globálním změnám přispívá lidská činnost, zejména emise oxidu uhličitého. Odmítli tak názory prezidenta Václava Klause, podle kterého je diskuze kolem globálního oteplování hysterická.

Článek

Čeští vědci vycházejí ze souhrnu informací, které posuzuje Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). "Nevšiml jsem si, že by (na světě) existovala skupina vědců, kteří by byli schopni tato fakta zpochybnit," uvedl Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jaroslava Kalvová z Karlovy univerzity srovnala skeptické hlasy s postoji široké veřejnosti k otázkám vlivu prašnosti a emisí na lidské zdraví v druhé polovině 20. století.

Při zkoumání problému podle Kalvové vědci narazili na zásadní poznání, a to, že klimatický systém je nesmírně složitý a může se rychle změnit, což v posledním tisíciletí neukázal. "Ne vždy na nás může být klima tak hodné, jak bylo," konstatovala.

Moldan: Musíme se na klimatické změny připravit

Ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK Bedřich Moldan, který je senátorem ODS, nechtěl Klausovy názory příliš komentovat. Pouze uvedl, že když prezident Tomáš Garrigue Masaryk polemizoval v tisku s historikem Josefem Pekařem, podepisoval své články pseudonymem.

Podle Moldana potrvají změny klimatu nejméně příštích 20 let a lidé se na ně musí připravit. Snižovat emise nestačí. Vedle změn v zemědělství lze podle Moldana očekávat například úpravy ve stavebnictví. Kvůli větší intenzitě větru bude podle něj například třeba změnit normy pro stavbu střech. Veřejnost by se měla připravit také například na větší množství patogenů.

Dvě sklizně za rok, ale nedostatek vody

Vlivem oteplování se podle vědců mohou zemědělci v Česku přichystat i na dvě sklizně za rok. Hrozit bude ale nedostatek vody. Období sklizně se posune do dřívějšího období. Už nyní se podle klimatologů posunuje začátek jara a léta, vlivem klimatické změny jsou teplejší než v minulých desetiletích.

V souvislosti s postupným oteplováním botanici očekávají, že se v Česku začnou pěstovat ve větší míře i teplomilnější druhy, jako například vinná réva. Té, jak připomenula Kalvová, se už v teplejších obdobích české historie na příhodných svazích dařilo.

Prezident Klaus je proslulý svými skeptickými postoji vůči globálnímu oteplování. Nedávno uvedl v Praze dokument, podle kterého je oteplování planety "podvodem". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám