Hlavní obsah

Čeští extremisté budou na hranici blokovat rakouské řidiče

PRAHA

V sobotu 2. června plánují pravicoví extremisté blokádu některého z rakouských přechodů do Česka. Akci organizuje Národní politika, měsíčník ultrapravicové neparlamentní Národní strany. Výstražná blokáda má být zaměřena pouze na rakouské řidiče. O který přechod půjde, zatím nesdělili.

Článek

Datum konání v neděli zveřejnili organizátoři na internetových stránkách Národní strany. "Děsí nás alibistický postoj vlády České republiky i jejího předsedy Topolánka, který strkáním hlavy do písku hodlá řešit rakouské nátlakové aktivity v kauze Temelín, jimiž cizinci hrubě zasahují do naší státní faktické i právní svrchovanosti," uvádí se na stránkách.

Česká diplomacie si myslí, že blokáda z české strany není dobrý nápad. "Nepovažujeme za smysluplné nechat se nakazit nikam nevedoucím blokováním hranic. Není důvod se opičiti. Naopak," sdělila již dříve mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Rakouská vláda ve středu oznámila, že pošle do Prahy kvůli Temelínu diplomatickou nótu. [celá zpráva] Aktivisté z antiatomových sdružení si však vynucují mezinárodně - právní žalobu. Česká strana prý nesplnila všechny podmínky podle melkských dohod pro uvedení jaderné elektrárny do provozu.

Odpůrci Temelína dali spolkové vládě čtyři týdny na to, aby žalobu podala. Pokud se tak nestane, zablokují všech 16 přechodů. Navíc jsou případně odhodláni v totální blokádě pokračovat.

Podle českých pravicových extremistů musí česká strana "říci jasné NE rakouským provokacím a vměšování se do našich vnitrostátních záležitostí a zároveň své rozhodné ANO budoucnosti JETE." Pokud se tak nestane, jsou připraveni v říjnu stejným způsobem blokovat všechny česko - rakouské přechody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám