Hlavní obsah

Česko zřejmě prodlouží pronájem gripenů o více než deset let

– Praha

Česká republika asi prodlouží pronájem švédských stíhaček Gripen o delší dobu, než je současných deset let. Chystaná smlouva zahrnuje i logistické zabezpečení nadzvukových letadel a počítá s jejich postupným opotřebením, vyplývá z rozhovorů s ministrem obrany Vlastimilem Pickem a zástupcem náčelníka generálního štábu Bohuslavem Dvořákem.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády.

Článek

Oba vysoce postavení muži spjatí s ozbrojenými silami v pátek navštívili francouzské velvyslanectví, kde se konala recepce u příležitosti státního svátku Francie.

Picek zopakoval, že chce návrh na prodloužení pronájmu stíhaček předložit vládě po hlasování o důvěře pro úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka. Nová smlouva podle něj bude výhodnější. Dvořák naznačil, že pronájem bude delší než nyní. Prodloužení nájmu podle něj bude dobrou zprávou pro stíhací piloty, kteří jsou se stroji spokojeni. Takzvaná tygří letka s gripeny před několika lety vyhrála soutěž podobných jednotek v rámci Severoatlantické aliance.

Dnes již bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nedávno připustil, že by o prodloužení nájmu stíhaček mohla rozhodnout úřednická vláda s Rusnokem v čele. „Po pravdě řečeno u gripenů – alespoň z mého hlediska – jiné smysluplné řešení neexistuje,“ podpořil pokračování švédských stíhaček v českém letectvu Schwarzenberg. Pro úřednický kabinet jinak platí, že by neměl činit strategická rozhodnutí.

Česko smlouvá

Pronájem letounů skončí na sklonku roku 2014, piloti i vojenské strategie se stíhačkami v letectvu počítají také po tomto datu. Ministerstvo obrany v minulých měsících o pokračování pronájmu gripenů se švédskou stranou intenzivně vyjednávalo, nabídky ale Praze dlouhou dobu nevyhovovaly.

Podle informací z ministerstva obrany by se poslední nabídka už měla vládě líbit. Její přesná podoba zatím nebyla zveřejněna. V minulosti se v médiích objevily informace o možnostech tříletého, pětiletého či desetiletého nebo jedenáctiletého pronájmu za pět, téměř osm a přibližně 14,5 miliardy korun. Nová nabídka by měla být pro Prahu výhodnější.

Nynější pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun schválila v roce 2004 vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Česko letadla splácí deset let. Letouny Jas-39 Gripen používají vedle Švédska, Maďarska a České republiky také Jihoafrická republika a Thajsko.

Recepce u příležitosti výročí pádu Bastily se v pátek zúčastnil prezident Miloš Zeman i někteří členové nové vlády. Společně s francouzským velvyslancem Pierrem Lévym poobědvali ministr zahraničí Jan Kohout a strážce státní kasy Jan Fischer. Recepci navštívil také například pražský arcibiskup Dominik Duka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám