Hlavní obsah

Česko zažívá výbornou houbařskou sezónu

Houbaři zažívají jednu z nejlepších sezón. Například na výstavě v Přerově je k vidění na 320 druhů hub. Expozici během dvou dnů už navštívilo zhruba 2500 lidí. Rovněž ve Velkých Hamrech na Jablonecku se sešlo přes 200 druhů hub. Hamrovská výstava patří k největším v Libereckém kraji.

Článek

Přerovská výstava letos představila rekordní počet hub. Své úlovky našli odborníci nejen v okolí Přerova, ale expozici pomohli naplnit i jejich kolegové z celé republiky. "Tolik druhů hub jako letos se nám dosud na výstavě představit nepodařilo, je to úspěch," řekl jednatel přerovského mykologického klubu Miloš Šidlo.

Do lesů vyrazili odborníci ve čtvrtek. Prochodili nejen lokality v okolí Přerova, ale zamířili například i do Hostýnských vrchů. S houbami přijeli do Přerova také mykologové z Českých Budějovic, Napajedel či z Chrudimi.

Odborníci se přitom mohli pochlubit i zcela vzácnými kousky, které by lidé jinde nespatřili. "Největší raritou byl slzečník papouští, který se v České republice jinak nevyskytuje. Mezi vzácné druhy patřil i korálovec ježatý, korálovec bukový a jedlový či trsnatec lubenitý," doplnil Šidlo.

Na výstavu, která začala v pátek a dnešním dnem končí, zamířilo podle odhadu pořadatelů na 2500 lidí. Mnozí z nich využili i kvůli současné bohaté úrodě hub služeb odborníků v mykologické poradně. Vyslechnout si mohli přednášku o léčivých houbách či houbách hřibovitých. Na své si přišli také příznivci houbových pokrmů; ochutnat je mohli po dobu výstavy v jedné z přerovských restaurací.

Jablonecko se pochlubilo bedlovnicemi

Pět vzácných bedlovnic zlatých ozdobilo sobotní výstavu ve Velkých Hamrech. Bedlovnice mají na vysoké noze krátkou sukýnku a patří k nekrásnějším houbám v Evropě, na výstavu je dovezli houbaři z podkrkonošského Trutnova.

Mykologové při ní spolupracují s kolegy z Lomnice nad Popelkou a z Trutnova. Hamrovští mykologové se výstavou trefili do ideální doby. Právě teď rostou houby v Jizerských horách nejvíce v letošním roce. Houbaři na ně vyrazili v pátek, aby na výstavě vypadaly co nejlépe.

Nejhezčí houby umístili houbaři v expozici v Domě hasičů do takzvané Krakonošovy zahrádky. Do mechu a kapradí jich posadili kolem 50. Výstavu doplnily kresby hub od výtvarníků zaměřených na mykologii či počítačové reprodukce barevného, švabachem psaného atlasu hub z roku 1917.

Při výstavě dělají mykologové také osvětu. Radí lidem, jak poznat jedovaté houby a chránit se v lesích před klíšťaty. Mykologové návštěvníkům výstavy prozradili také své recepty na jídla z hub nebo způsoby, jakými je zavařují. Hampl si doma připravuje kromě jiného houbové pečenáče, vzhledem připomínají klasické pečenáče z mořských ryb.

Reklama

Související témata:

Související články

Víkend slibuje houby skoro všude

Roste všechno a rostou všude. Dokonce i tam, kde normálně houby nebývají. Například na zahrádkách nebo v městských sadech. Takovou pohodu hlásí houbaři...

Výběr článků

Načítám