Hlavní obsah

Česko zasáhnou extrémní srážky a mohutná vichřice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové varují před silnými srážkami, které bude doprovázet silný vítr. Pršet bude od středečního odpoledne do pátku. Za dva dny by mohlo napršet více než 100 milimetrů srážek. Vítr v noci ze středy na čtvrtek by mohl na horách v nárazech dosáhnout až síly orkánu.

Článek

Varování před silnými srážkami platí pro moravské kraje a také pro Vysočinu, Pardubický kraj a Jihočeský kraj.

Vítr, který bude deště provázet, může na horách v nárazech dosahovat rychlosti až 135 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. "Při něm se lámou stromy, převracejí popelnice, strhávají vedení elektrického napětí," řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

"Nevylučujeme vzestup vodních hladin, protože přívaly vody, které zasáhnou Moravu, hlavně pak Jeseníky a Beskydy, budou skutečně vysoké. Spadnout má 100 až 160 mm srážek, tj. 100 až 160 l vody na metr čtvereční," doplnila Honsová.

Rozvodněné toky by ve čtvrtek a pátek mohly zatopit sklepy a níže položené domy. Potoky by se mohly rozvodnit především v Beskydech, na východní Moravě a také v jižních Čechách.

Na víkend se mírně oteplí

Teploty až do pátku budou podle Meteopressu kolem 17 stupňů, na Moravě do 12 stupňů. O víkendu se mírně oteplí na 13 až 19, ustane vítr i déšť. Budou už jen přeháňky. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne by mělo být počasí oblačné až polojasné, s denními teplotami 15 až 20 stupňů.

A kdy bude babí léto? "Snad po 15. září. Ale zatím to s určitostí říci nemůžeme," uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám