Hlavní obsah

Česko zasáhl vytrvalý déšť, zvedá hladiny řek

– SEVERNÍ MORAVA
Právo, Novinky, par, pno

Prudké deště panující od středečního odpoledne na velké části České republiky způsobily na řadě míst zvyšování hladin řek. Ve čtvrtek byl třetí stupeň vyhlášen na říčce Vidnávce ve Vidnavě a na Bělé v Mikulovicích v Olomouckém kraji. Druhý povodňový stupeň platí na Labi ve Špindlerově Mlýně ve východních Čechách a na Černé na jihu Čech.

Článek

Druhý stupeň povodňové aktivity platí od odpoledních hodin v jižních Čechách v Líčově na řece Černé. V následujících hodinách očekávají meteorologové dosažení třetího povodňového stupně.

Podle informací mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové by ve Vidnavě mohla být ohrožena zástavba. Hladiny hlavně menších toků by se však  mohly rychle zvyšovat i na dalších místech v republice. Vodohospodáři varují, že povodňových stupňů může dosáhnout i Malše v jižních Čechách.

"Třetí povodňový stupeň platí na Vidnávce od osmi hodin od rána. Zatím v této souvislosti nemáme žádné výjezdy. K prvnímu zatopenému domku jsme ale vyjeli do obce Písečná, kde voda z náhonu, valící se přes silnici, zatopila dům," řekla Novinkám mluvčí hasičů olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

:. Vyhlášení povodňového nebezpečí. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte. Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek s použitím Mapy.cz

Český meterorologický ústav vyhlásil ve čtvrtek ráno varování před povodněmi pro Olomoucký a Moravskoslezký kraj. Před polednem výstrahu rozšířil také pro kraje Zlínský a Jihomoravský. Silné srážky se očekávají také v jižních Čechách a na Vysočině. 

Na Jesenicku napršelo do čtvrtečního odpoledne za večer a noc od 75 do 125 milimetrů srážek. Nejvíce spadlo v Rejvízu, celkem 215 mm.

Podle původních předpovědí mělo více srážek spadnout na beskydské straně, oblačnost se však stočila jinak.

Déšť a silný vítr

Hasiči na Olomoucku také od rána odklízejí padlé stromy z železniční trati u obce Hrabišín na Šumpersku. Doprava zde byla zastavena.

Prudké deště doprovází také silný vítr, který zejména v severních oblastech České republiky lámal stromy a způsobil velké škody. V Krkonoších dosáhl síly orkánu.

Druhý povodňový stupeň platí též na Labi ve Špindlerově Mlýně. Také tam hasiči ráno odstraňovali popadané stromy. Silnice mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem byla načas neprůjezdná.

Do jednoho z kmenů narazilo osobní auto, řidič však vyvázl nezraněn. Jinde na Vrchlabsku spadl strom na projíždějící sanitku, další stromy popadaly na dvojici zaparkovaných vozů na parkovišti v Trutnově.

Automobil zničený jedním z padajících stromů ve východních Čechách. Foto: PRÁVO/Vladislav Prouza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám